התרת נדר שהאמא לא תגיע לחתונה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/06/12 09:16 יג בסיון התשעב

שאלה

שלום החתונה בעוד כמה ימים,

מה עושים אם אמא של החתן אמרה שנודרת נדר שלא תבוא לחתונה במהלך ריב,

אני חושבת שכך בדיוק היא אמרה במילים אלו .

מה אפשר לעשות?

איך מתירים את הנדר?

האם יש אפשרות לא לעשות את זה בבית הכנסת עם רב, היא לא נראה לי תסכים לעשות זאת מול אנשים - תתבייש

בבקשה האם יש פתרון לזה?

אני ממש מוטרדת מזה

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לצערנו אנשים מסתבכים בנדרים - ענין שהיה צריך ללמוד להסתלק ממנו לחלוטין.
לשמחתנו יש לדבר פתרון הלכתי שנקרא 'התרת נדרים'.

התרת נדרים נעשית בפני שלושה. ראוי שלפחות אחד מהשלושה יהיה חכם שמבין בעניני נדרים. בהעדר חכם, השלשה שמתירים את הנדר צריכים להיות כאלו שאם מסבירים להם הלכות הם יוכלו להבין. מעבר לכך הם צריכים לדעת בסיסית את ההלכות החרטה ועשיית פתח לנדרים. לשם כך ילמדו בספר חכמת אדם ס' ק' ויהיו ראויים להתיר נדר.

בכל אופן, במקום שיש רב ישוב או רב בית כנסת אין ללכת לאחרים אלא יש לפנות לרב של המקום.

אי אפשר לבטל נדר גם בפני שלשה אלא אם מוצאים פתח של חרטה: הנודר צריך להסביר שאם היה יודע את השלכות הדיבור שלו, לא היה אומר זאת. על סמך זה אפשר להתיר את הנדר.

במקרה שלך: אם השלושה יודעים את היסוד של החרטה והאמא מתחרטת ומסבירה למה היא חוזרת בה, הם יכולים להתיר. לעניין זה גם קרובים יכולים להתיר, לא כמו בית דין ששם דיינים לא יכולים לדון קרובים שלהם לכן גם אבא ואח או שלשה בנים יכולים להתיר.

כל זה יכול להעשות בצנעה בבית הרב או בבית הנודרת וכד' כך שלא יהיה לענין שום פרסום.

הנוסח של התרת הנדרים מצוי בסידורים שונים.