התרת נדרים לקיטניות בפסח

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 04/10/10 09:32 כו בתשרי התשעא

שאלה

מי שהוא אשכנזי אבל מבין שבארץ ישנו מגוון עדות המפוזרים בכל מיני מקומות לא מדובר שעיר מסויימת יש לה מנהג אחד ויחיד בבינייין אחד לעיתים רבות ישנם סוגים שונים של עדות שכל אחד נוהג מנהג אחר

השאלה שלי מי שהוא אשכנזי ומבין שכבר כל מנהג איסור הקטיניות נשמע ממש מגוכח בימינו

האם יכול לאור הגוונים השונים של העדות לעשות התרת נדרים ולהתחיל לנהוג לאכול קיטניות בפסח

תשובה

ערב טוב

שאלת איסור הקטניות בפסח וטעמו מעסיקה את הרבנים האשכנזים כבר מאות שנים. הקביעה שלך שהדבר נשמע מגוחך כנראה משקפת את תחושתך, אך עדיף בעיני לקרוא למנהג 'לא מובן' או 'לא בהיר לעניות דעתי'.

בכל מקרה, חשוב להבחין בין עיקרי האיסור לבין החמרות שונות שנוספו במשך השנים (דוגמת תערובת קטניות ושמן קטניות ועוד). תוספות אלו כמדומני שניתן להקל בהן.
לגבי אכילת קטניות ממש בפסח, יש שהתירו להקל אחרי התרת נדרים, ואילו רבים אחרים טענו שהתרת נדרים לא תעזור בכגון זה (ובכללם הרב עובדיה יוסף שהינו ספרדי כידוע, והורה כך לבני אשכנז).

כל טוב

אורי