השתתפות נשים בטקס החתונה

חדשות כיפה צוות רבני ישיבת קרית שמונה 25/04/07 12:38 ז באייר התשסז

שאלה

שלום רב,

אני הנני דתיה לשעבר.

לאור חתונותיהם של חברים ועם החתונה שלי באופק, מתעוררות בי שאלות לגבי טקס הנישואין היהודי-דתי, ובפרט לגבי איסור על השתתפותן של נשים בחלקים של הטקס.

השאלות:

1. מדוע אישה לא יכולה לחתום כעדה על הכתובה? לא מדובר על הכלה, אלא על אישה שתהיה עדה. מהו המקור ההלכתי, מהי הפסיקה, שאוסרת על כך?

2. מדוע אישה לא יכולה לומר את שבע הברכות? שוב, לא מדובר על הכלה אלא על "מכובדות". אם בעניין "קול באישה ערווה" מדובר, האם אם הברכה נאמרת בדיבור ולא בשירה, יהיה מותר? אם מדובר באיסור נשים לברך בציבור, מהו המקור ההלכתי לאיסור זה? מהי הסיבה?

3. ישנן חתונות בהן מחזיקים את מוטות החופה. האם אישה יכולה להחזיק את מוט החופה? אם לא, מדוע?

בתודה רבה,

מיכל

תשובה

שלום לך,
1. נשים פסולות לעדות , וכן נלמד מהפסוק "ועמדו שני האנשים" (דברים יט) וכן מפורש במשנה במסכת שבועות בדף ל ע"א וכן נפסק משו"ע חו"מ סימן לה סעיף יד.
2. אשה אינה אומרת שבע ברכות משום שי"א שזו ברכת המצוות ומאחר שאשה אינה מצווה,אזי לא תברך במקום שיש גברים המצווים על הקידושין.
3. לענ"ד אין מניעה שאשה תחזיק את מוטות החופה למעט בעיות של צניעות ודוחק וכו' ..
בברכה,
אריאל פריש