השכינה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/08/12 19:40 יט באב התשעב

שאלה

שלום וברכה!

רציתי לדעת האם השכינה זה יצור חיי כלומר השכינה יכולה לחשוב? הרי נראה לי שכתוב שהשכינה בכתה אולי או שהיא הייתה עצובה משהו כזה נכון? וגם לפעמים מברכים "את" במקום "אתה" כלומר מברכים את השכינה במקום אלוקים אז השכינה זה סוג של יצור ששולט? גם היא מחליטה דברים בעולם הזה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חס וחלילה!
העקרון הראשון שלנו הוא "ד' אחד". אין ריבוי כוחות אין אלילים ולא שליטים אלא רק א-ל אחד.
הכינוי שכינה מבטא אחת מהמידות של הא-ל האחד.
אפשר להדגים זאת בדמות של מלך (זו רק דוגמה - ד' הוא הרבה יותר נעלה מכל ציור).
המלך הזה מופיע בארמון כמלך.
כאשר הוא פוגש את ילדיו הנסיכים הוא מופיע כאבא.
כאשר הוא יושב לדון את העבריינים הוא מופיע כשופט. בצאתו בראש חייליו להלחם עם אויביו הוא מופיע כמצביא.
בשעה שהוא נמצא לבד עם אישתו המלכה הוא מופיע כבעל.

כך מידותיו של הקב"ה נתפסות על ידינו על פי מה שאנחנו מושפעים מד' האחד:
'אבינו' בחסדיו.
'מלכנו' בשלטונו.
'רחמן' באהבתו.
'גיבור' בתקיפותו.

אותם תאורים שהזכרת (שכינה בוכה וכד') הם ציורים שבאים להמחיש התרגשות והתרשמות מההופעה האלוקית שנקראת 'שכינה'.