שאל את הרב

הרב גורן

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/11 16:17 ב באב התשעא

שאלה

לכבוד הרב שרלו שלום וברכה,

(ליתר בטחון אני שולח את השאלה עוד פעם)

הגיעה אליי באימייל חשיפה, על פרשה של פעילות מיוחדת של השב"כ, בשנותיה הראשונות של המדינה. מעבר לחשיפה הסנסציונית, מעניין אותי מה שכתוב בחשיפה, לגבי פסיקתו של הרב גורן ז"ל, על יהדותם של הילדים, ולהלן ציטוט הדברים הנוגעים לשאלתי (מכיוון שאינני רוצה להטריח את הרב לקרוא את כל מה שכתוב שם):

"רק עתה מוכן השב"כ לאשר, שכמה מסוכניו שוכנעו בשני העשורים הראשונים לקיום המדינה, להתחתן עם ערביות בלא שאלו ידעו כי חתניהן יהודים. הרב הצבאי הראשי הרב שלמה גורן ז"ל, פסק שאין צורך לגייר את הילדים ... בהוראת השב"כ, הקים הרב הראשי לצה"ל האלוף הרב שלמה גורן בית דין של 3 רבנים, בראשותו של הרב גורן עצמו, שהציעו לנשים להתגייר בהליך מהיר. אלא שלא כל הנשים הסכימו לכך. קשה הייתה בעייתם של הילדים. הרבנים התלבטו האם יש להחשיבם כיהודים או כמוסלמים. ובסופו של דבר פסקו אנשי בית דינו של הרב גורן, כי למרות שלפי ההלכה היהודית דתו של הילוד נקבעת לפי דת האם, הרי שלאור הנסיבות המיוחדות של המקרה, שבו נולדו הילדים כתוצאה משליחות אביהם היהודי, יש לראות בהם כיהודים – ללא צורך בהליך גיור".

האם באמת ייתכן כזה מצב שבו יהדותם של הילדים תיקבע ע"פ האב ולא ע"פ האם?

בתודה ובברכה,

גיל.

תשובה

שלום וברכה

אני לא יודע.
ולוואי והיינו רואים את הנימוקים.
אני מעריך כי הדיווח אינו מדויק, שהלוא (לדוגמה) מה עם ברית מילה לילדים אלה שלא נימולו (הרבה מהמוסלמים לא מלים), ועוד ועוד. כמו הרבה דברים שיש להם שורש אמיתי אבל המימוש שלהם רחוק ממה שמתואר.
אפשר שבית הדין המיוחד של הרב גורן זצ"ל הקל בצדק בגיורם, או שטען שאין חובת הסכמה של האמא או כל דבר אחר, ומה שכתוב בדברים אינו מדויק.

אולם אפשר שיש משהו שאני לא יודע, ועל כן הלוואי והיינו רואים במה מדובר, והיינו לומדים עוד ועוד על דרכו של הרב הגאון.


כל טוב

כתבות נוספות