הקפה בבוקר...

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/06/11 12:43 יד בסיון התשעא

שאלה

שלום רב!(:

תודה רבה על ההשקעה והמאמצים..!!

יש לי בעיה כמעט כל בוקר ותמיד אני שוכחת לברר עליה..

כל בוקר כמעט אני שותה קפה..אוכלת עוגיה/עוגה.. ופעם אחת שמעתי שעל שתיה חמה לא מברכים ברכה אחרונה וגם תלוי בשיעור ובכמות של העוגיה שאני אוכלת לגבי ברכה אחרונה..

וכל פעם שאני מסיימת לשתות אני לא יודעת מה אני צריכה לעשות..

אשמח שתענו לי..אם אני צריכה לברך בסוף או שבאמת לא מברכים על שתיה חמה..ומה בנוגע לברכה האחרונה על העוגיה..האם צריך..

תודה רבה רבה ושבת שלום!(:

תשובה

שלום גם לך!
חכמינו אמרו: מי שרוצה להיות חסיד שיקיים את דיני הברכות, כיון שלדיני ברכות יש חשיבות מיוחדת כדי להתקדם בעבודת השם.
שאלתך היא שאלה טובה מאוד, והתחבטו בה כמעט כל גדולי הדור שהיה בפניהם קפה.
הספיקות רבים בנושא זה, וכמעט כל מה שנעשה יהיה דעה של מישהו שיסבור כמו שנעשה.
(יש שיטה שבכל מקרה מברכים, כיון שזהו דרך התה לשתות אותו בזמן כזה, יש דעה שבכל מקרה לא מברכים, כיון ששתייה בזמן כזה אינה מחייבת בברכה, ויש שיטה שאומרת שאם תוך חמש דקות שותים אז זה מצטרף)
למעשה, מנהג העולם הוא לא לברך, אם לא שותים תוך זמן של שניות בודדות, שיעור של רביעית שהוא כ- 86 סמ"ק (קצת פחות מחצי כוס רגילה) שהוא מחייב בברכה אחרונה.
ממידת חסידות היא לחכות בסוף הקפה, ולהשאיר רביעית, שיהיה קצת יותר קריר, ואותו לשתות בבת אחת, או בכמה שניות בודדות.
לגבי העוגיה, בדרך כלל עוגיות שהם לא עוגיות מיני, יש בהן שיעור כזית, ולכן ניתן לברך עליהן ברכה אחרונה על המחיה. אם העוגיה היא עוגית מיני, לא ניתן לברך עליה על המחיה.
לפי הידוע לי אין הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא הזה.
יום טוב, ובהצלחה
עקיבא