הפרשת חלה, תרומות ומעשרות....

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 08/11/05 09:29 ו בחשון התשסו

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

ישנה שיטה ישנה ומתחדשת לזבל את הגינה ע"י הפסולת הביתית מהמטבח: ערמת קומפוסט.

ישנן הרבה שיטות איך לבנות ערמת קומפוסט, אבל הכי פשוט זה לשפוך את הפסולת למקום מוגדר, ולכסות כל פעם באדמה או גזם של עלים או דשא. (מונע זבובים וריח). כעבור כמה חודשים אפשר לזבל את הגינה עם הזבל, שהפך לאדמה רקבובית וחסרת ריח.

השאלה שלי היא לגבי חלה, תרומות ומעשרות ובעצם גם צפרניים גזוזות.

לפני שהיה קיים המושג "פח זבל" הרי קברו את החלה/תרו"מ באדמה, לא? אז האם מותר ל"קבור" את החלה/ תרו"מ בערימת הקומפוסט? כמובן בלי ניילון.

ומה לגבי צפרניים? האם מותר לשים אותן בערימה?

תודה!

אלישבע

תשובה

בס"ד ז מרחשוון תשס"ו

לאלישבע שלום וברכת ד'

האיסור הוא לגרום בזיון (גם לתרומה טמאה) ולכן לא התירו להכניס תרומה טמאה לפח אשפה אבל קבורה מותרת מכיוון שהרי אין זה בזיון להטמן באדמה בלא אשפה מסביב.
אפשר לשים את התרו"מ בערמת הזבל, אם הם עטופים בנייר שלא יראה הבזיון שבהנחת תרומה בערמת זבל, אין חובה להניח בשקית ניילון. כידוע שקית ניילון תרקיב במספר חדשים וממילא לא ישארו שאריות בערמת הקומפוסט.
כל דבר שנעשה זבל אין לו את המעמד שהיה לו קודם, לכן אם פירות התרומה הרקיבו באדמה יכול לזבל בהם שדהו, שהרי אין להם שם תרומה עוד, וכן גם לעניין צפרניים אם הם מרקיבים (צריך לבדוק) אין להם שם טומאה ואפשר להשתמש בקומפוסט לזיבול.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ