הפיגוע בישיבת מרכז הרב והנקמה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/03/08 02:54 ח באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב

יש לי שאלה שקצת מוזרה לי

ישבתי בבית וצפיתי בחדשות מסקרות את ההרג בישיבת מרכז הרב בירושלים.

המשפט הראשון כמעט של כל מרואיין דתי שם היה 'המחבלים האלו, השם יקום דמם ,' וכו' וכו'.

השאלה שלי היא כזו

אם בעצם טוענים שהכל מלמעלה, ואלוהים קובע את סדר המציאות, והמון גם תומכים בדרך חיים של 'אלוהים נתן אלוהים לקח'

אז איך אפשר 'לבקש' ש השם יקום דמם?

הרי מן הסתם, אם הוא היה רוצה אז הוא לא היה לוקח את התלמידים האלו, הרי הוא קובע את מהלך ההתרחשויות לא?

ואם הוא גם היה רוצה אז הוא היה נוקם את דמם בלי שנבקש .

השאלה שלי בעצם נוגעת בעניין של בחירה חופשית,

עד כמה באמת המציאות נקבעת על ידיו? ומצד שני ,עד כמה אנחנו קובעים את מהלך ההתרחשויות בחיים שלנו?

מה הטעם בלהתפלל ברכת הדרך אם בעצם הוא כבר קובע את מה שיקרה.

מה גבולות הבחירה שלנו.

תודה

אדם

תשובה

ב"ה

שלום.

המישור האלוקי והמישור האנושי הם 2 מישורים שאנו לא תמיד רואים את ההשקה ונקודות החיבור בינהם.
מבחינת עיני בשר ודם המישורים האלו לא מפגשים.!!!

במישור האנושי - רצח זה רצח וצריכה להיות הענשה והרתעה ע"י הגורמים הרלוונטים במדינה (משטרה ,צבא וכ"ו) בדיוק כפי שצריכה להיות גם שמירה ע"י הגורמים הרלוונטיים. אין למעשה כזה כל הצדקה וכל צידוק ושום טיעון לא יכול להיות מצדיק את הצעד הזה של רצח.
המילה "נקמה" היא מילה מאוד טעונה מפני שהיא מכילה את כל הרגשות שהצטברו אצל כל אדם. ואכן "נקמה" היא מילה אנושית וטבעית אך את הביצוע שלה בפועל רק הגורמים הרלוונטים יכולים ומוסמכים וצריכים לעשות.

במישור האלוקי - אנו מאמינים שהכל בידי שמיים והקב"ה מנהיג את העולם ומוליך אותו [(הביטוי "מלך העולם" משמעותו מוליך את העולם)] בכיוונים שלא צפויים לנו מראש . אנו לא יודעים את דרכי ההשגחה הפרטית היא נסתרת מעינינו וגם כשמשה רבינו רצה לדעת "הודיעני נא את דרכיך" אמר לא הקב"ה שאי אפשר לדעת את העתיד אלא רק את העבר "וראיתה את אחורי ופניי לא יראו" .
אין לנו תשובות!!ואין איש יודע למה ומדוע . כי את המישור האלוקי אנו לא יכולים לראות.

אבל גם כשאנו לא יודעים הרבה דברים זה לא אומר כלום על נכונות הדרך. בדיוק כפי שהרופא לא יודע לתת תשובה למחלות מסויימות ובדיוק כפי שהמדע לא יודע הרבה דברים שקיימים בעולם כגון החלל ומערכות הכוכבים. ומה שאנו יודעם היום זה כטיםפה מהים הגדול שנמדד ב"שנות אור". אבל לא בגלל שהמדע לא יכול לתת תשובות אז אנו אומרים שהכל שטויות. יש הרבה דברים נכונים במדע ועוד ועוד תגליות של דברים וכוחות שקיימים בעולם (החשמל למשל היה קיים בעולם רק שהמדע גילה אותו לא מזמן....)
אותו הדבר לגבי הבנת המישור האלוקי ! אין אנו יודעם מה ולמה ומדוע אבל בכל זאת אנו מאמינים בהשגחה פרטית. כאחד מ 13 עיקרים .

מקווה שהבהרתי לך מעט מן הערפל הכואב של מותם של צדיקים וקדושי עליון תלמידי ישיבת מרכז הרב השם ינקום את דמם. ראה את דברי רבותינו בתלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צב עמוד א
"גדולה נקמה שניתנה בין שתי אותיות, דכתיב (תהלים צ"ד) אל נקמות ה' אל נקמות הופיע" .

רק הקב"ה ינקום את הנקמה במובן שיסדר את הסידורק הנכון והראוי של העולם וזה כבר נאמר בתורה בשמות פרק יז
(יד) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אֶל מֹשֶׁה כְּתֹב זֹאת זִכָּרוֹן בַּסֵּפֶר וְשִׂים בְּאָזְנֵי יְהוֹשֻׁעַ כִּי מָחֹה אֶמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם:
(טו) וַיִּבֶן מֹשֶׁה מִזְבֵּחַ וַיִּקְרָא שְׁמוֹ יְקֹוָק נִסִּי:
(טז) וַיֹּאמֶר כִּי יָד עַל כֵּס יָהּ מִלְחָמָה לַיקֹוָק בַּעֲמָלֵק מִדֹּר דֹּר ".

ויהי רצון שנשמע ונתבשר בשורות טובות ישועות ונחמות בביאת הגואל אמן.

עין גם תשובתי "בחירה חופשית" ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show/72721
https://www.kipa.co.il/ask/show/19929

עוזיאל אליהו,

.