העתקה במבחנים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/04/10 00:05 כט בניסן התשע

שאלה

שלום

מצויה כאן שאלה נוספת על התשובה שהרב ענה לי על שאלתי זאת:

האם מותר לי לסייע לחברה להעתיק ממני במבחן?

הרב כתב שבעצם הסיוע אפשר שיקבלו משהו לא ביושר והרי הכל משמים ואם אלוקים החליט שזו הדרך שכך יתגלגל הדבר ויקבל המלגה אז מותר אולי בכל זאת לסייע בהעתקה? הרי אם אלוקים רוצה בכוחו למנוע את המלגה בדרכים משלו...

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד
שלום רב,
לפי ההגיון בשאלה שלך אפשר גם לגנוב לשדוד ולרצוח. שהרי לפי הנימוק שלך (אני מצטט אותך:) "אם אלוקים רוצה בכוחו למנוע את המעשה בדרכים משלו".
יוצא מדבריך שכל גנב, שודד ורוצח שמצליח ברשעותו הוא בעצם צדיק ומעשהו רצוי - שהרי אלוקים לא מנע ממנו לגנוב, לשדוד או לרצוח...

לשמחתנו הקב"ה לא פועל כך.
מצד אחד הוא תובע מאתנו לנהל את העולם על פי הישר והטוב.
מצד שני הוא משאיר לנו בחירה חופשית לפעול לפי רצוננו והעולם מתנהל לפי מה שאנחנו עושים - זו המשמעות של בחירה חופשית, זו גם המשמעות של האחריות שמוטלת עלנו. ואנו בסופו של דבר נותנים עליה את הדין.
לכן מצד אחד אנו מצווים לא תגנוב, לא תרצח וכד'
ומצד שני גנבים ורוצחים לעיתים קרובות מצליחים במעשי הרשע שלהם אנשים רבים וטובים נופלים קרבנות לגנבה או לרצח.
אין זו הוכחה שאלוקים רצה בכך. זו הוכחה שיש לאדם בחירה חופשית ואת הדין על מעשיו הוא לא נותן בעולם הזה אלא בעולם הבא.
לכן אסור להעתיק ולסייע בידי מעתיק - זו גנבת דעת. ומי שבכל זאת עושה זאת ומצליח ידע שגם אם עכשיו הוא 'מרויח' יש דין ויש דין ובסופו של דבר הוא ישלם מחיר יקר על מעשהו.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן