שאלה
שלום רב
שאלה "מוזרה" אך חשובה.
ע"פ ספר הכוזרי - עיקר אמונתנו בתורה מבוססת על מעמד הר סיני ומופתי יציאת מצריים. ארועים שהתרחשו לעיני מליונים בבת אחת, על כך הועלה על הכתב ונמסר לאותם אנשים שחוו זאת וכך מדור לדור - הועבר הטקסט ללא אפשרות לטעות או פברוק.
אנו מאמינים שהתורה נמסרה ע"י הקב"ה דרך משהו רבינו וכמאמר הזוהר "הסתכל באורייתא וברא עלמא" - התורה קדמה לעולם ועל כן בוודאות - יצירתו של הקב"ה.
הוצע לי הסבר אחר והייתי מאוד רוצה לסתור אותו:
בסיפור המקראי שהתרחש לפני 3500 שנה עם ישראל היה שבט פרימיטיבי. ארוע "מסויים" היה, והוא היה נראה מאוד משכנע לשבט פרימיטיבי. התורה לא נמסרה לו אלה הסיפור הועבר כפולקלור מדור לדור, עד שמישהו באחד הדורות העלה את הסיפורים על הכתב. כיוון שסיפורים אלה היו ידועים בציבור - אלה התקבלו ע"י היהודים והחלו מועברים מדור לדור, כאשר במרוצת הדורות קיבלו אלה אופי "דתי" ו"קדושה". לא בכל הדורות היו קוראים בתורה בציבור, ולא תמיד התפללו. רוב המצוות שאנחנו מקיימים היום (לבישת בגד מיוחד לציצית...?) לא נכתבו במקור בתורה וסביר שלא קוימו ע"י אבות האומה.
מניין, אם כן, האמונה שאנו אוחזים בטקסט כה יקר, מתנת אל, ולא בסיפור יפה שכתב סופר מוכשר שידע "להאדיר" בתיאוריו סיפורי פולקלור ש"הסתובבו" בציבור, ולהעניק להם גוון מיסטי ודתי?
תודה!
תשובה
שלום וברכה
אם מתייחסים לדברי רבי יהודה הלוי כהוכחה אולטימטיבית לכך שהתורה היא אמת ושההתגלות היא אמת – לדעתי ההוכחה הזו אינה תקפה, בין מהסיבות שכתבת, ובין מסיבות נוספות. אני חושב שלא יהיה זה נכון בכלל לבסס את האמונה על טיעון מנצח במישור ההוכחתי, וכתבתי על כך באריכות במאמר הסיום של ספרי על שיר השירים "אחריך נרוצה".
בד בבד, לא יהיה זה נכון לטעון כי דברי ריה"ל משוללים מן היסוד. יש לשים לב כי ריה"ל כולל בתוך הוכחתו זו גם את טיעונו שזו העמדה המקובלת גם על דתות אחרות הסותרות את היהדות. העובדה כי הנצרות והאיסלם, על אף רצונם הגדול בקעקוע היהדות, לא טענו טיעונים לביטול מעמד הר סיני וכדו', מעניקה עומק היסטורי מעט יותר גדול לדברי ריה"ל. כאמור, אין מדובר בהוכחה, אלא בדרכי התקשרות לרעיון היסודי של תורה מן השמיים, דרך המסורת.
התיאוריה כי היו קודם מצוות שנהגו על ידי אבות האומה והם הואדרו על ידי סופר מוכשר – מפוקפקת דיה מצד עצמה.
האמון שלנו בתורה אפוא מתחיל באמונה העמוקה, באמון שאנו נותנים למסורת של אבותינו, והוא מקבל חיזוק מכיוונים שונים – בין אם מדובר בדרך בה ריה"ל הלך, ובין אם מדובר בחיזוקים נוספים.
כל טוב