הנחה בחנות, האם גזל?

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 18/01/09 18:10 כב בטבת התשסט

שאלה

כבוד הרב שלום!

יש אצלי בעבודה מישהי שנותנים לה הנחות גדולות בחנות אוכל למטה מטעמים שונים, והיא הציעה לקנות לי אוכל, נתתי לה כסף מלא, אך היא קיבלה את האוכל במחיר סימלי בלא ידיעתם שהאוכל אינו בשבילה. השאלה היא האם זה נחשב בגדר גזל ומה עליי לעשות? האם זה מותר? האם עליי לשלם את ההפרש? אשמח על תשובתך המהירה...

תשובה

לשואלת שלום רב.
אם את שילמת מחיר מלא, והיא זאת ש"הרויחה" מהעסק, את לא גזלת דבר והשאלה אינה עלייך אלא עליה.
העיקרון הוא שאסור לרמות. לכן השאלה היא מה דעתם של נותני ההנחה. בד"כ, אם היא לוקחת יותר ממנה אחת כזאת בהנחה (אחד לעצמה ואחד לך), ברור שלא לכך התכוונו בחנות וזה אסור לה. אם היא סוחרת רק במנה שלה, צריך לברר מהי דעתם של בעלי החנות. אם ההטבה היא מתוך חסד וכד', ברור שלא לכך הם התכוונו, והיא למעשה מרמה אותם. ואם זוהי הטבה מסיבה אחרת, ולדעתה לבעלי החנות לא יהיה אכפת מה היא עושה אח"כ עם המנה, זה מותר.
לפי מה שתארת, נראה לי שאם בעלי החנות היו יודעים על העיסקה הם היו כועסים. ואם אמנם כך, זה ודאי אסור.
בברכה
אפי קיציס