הנאה מגזל

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 11/12/06 14:19 כ בכסלו התשסז

שאלה

אני עובדת אצל מעסיק שבימים האחרונים קבע בית משפט כי לכאורה הוא נטל כספים שלא כדין מחברה אחרת שבה הוא שותף. נראה כי בזכות גזילה לכאורה זו הוא משלם את משכורותינו. חשוב לציין כי מדובר בקביעה ראשונית של בית המשפט (קביעת השופט היא ש"הוכח מעבר לנדרש שנלקחו כספים שלא כדין" ויש עילה אף להגשת תביעה אישית נגדו). לא מדובר בקביעה הסופית. האם מותר לעבוד אצל המעסיק בשלב זה? האם יש הבדל בין שלב זה לבין מקרה שבו יוכח סופית כי הכספים שמהם משולמות משכורות הושגו בגניבה? האם מדובר בהנאה מגזל? האם קיימת חובה על עובדת להחזיר את החלק היחסי מהגניבה מתוך משכורתה? האם ניתן לפטור את עצמי מעבירה של הנאה מגזל, כיוון שהקביעה שהיתה לכאורה גניבה, נעשתה על ידי בית משפט חילוני?

אודה על התשובה מהרב, שנוגעת כרגע לעוד כמה עשרות עובדים, שחלקם שומרי מצוות.

תשובה

בסד

שלום רב.

אין חובה כלל על העובדים לעזוב את מקור פרנסתם .
כי הגזלן יחויב וישלם וישיב את הגניבה כפי שהחוק והמשפט ישיתו עליו.
אבל אם העבדים לא עובדים ישרות ומסיעים לו בגניבה.
אין עליהם כל חובה ואשמה.גם אם יוכח כי הוא האשם.הוא יצתרך לשלם לעובדים את מעשיהם בכל מצב.(ולדעתי אין זו הנאה הגזל.)
(שאלה נוספת ואחרת היא אם ראוי להמשיך ולעבוד שם לאחר המשפט ווהוכחה שאכן המקום כולו חי ומתקים מגזל..וכל עוד המצב הוא לא כל יכולים העבדים להמשיך ולהביא טרף לביתם .)
בברכה