המגילה

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 20/03/08 17:23 יג באדר ב'

שאלה

שלום הרב!

אני כבר שנתיים בוחל בשאלה שמשגעת אותי ואני לא מוצא תשובה.קיוויתי שהרב יוכל לענות לי.

במגילה כתוב שאחשווראש אומר לאסתר "...עד חצי המלכות ותעש" והגמרא מפרשת ולא דבר החוצץ במלכות דהיינו בניין בית המקדש וגם רש"י מביא את זה במגילה. וזה קשה כי יוצא מפה שאחשווראש ידע שאסתר יהודיה! והרי מרדכי השביע את אסתר שלא תגיד את עמה ומולדתה???!!! אני מקווה שהרב יוכל לענות לי.

חג פורים שמח!

תשובה

שלום רב,
שאלה טובה שאלת.
אז ככה הלימוד שלא דבר החוצץ במלכות והוא בית המקדש היה על הבסיס שבעזרא ד' משמע שכתבו שיטנה על יושבי יהודה וירושלים, וכתב התורה תמימה שלמדו לשון חוצץ כי קשה חצי המלכות והרי קבע כבר אחשוורוש כי כל איש יהא שורר בביתו ואינו יכול לתת לה חצי מלכות.
לכן, לא חייבים לומר כי אסתר יהודיה כדי שתבקש על המקדש כיון שיתכן כי הדבר עשה רעש גדול בבית המלכות ובסביבתו ל אחשוורוש ולכן, הוא קבע לה כי לא יוכל לתת את בנין המקדש כיון שחוצץ הדבר למלכותו.כיון שהשיטנה אמרה כי עתידים תושבי יהודה למרוד בו. אבל לא כי ידע כי היא יהודיה בדווקא.
כמו כן, מדרכי המדרש ללמד אותנו עיקרון יסודי ולאו דווקא את ההסטוריה.
חז"ל מתאמצים להראות לנו כי אחשוורוש לא היה בסדר. וכמו שמופיע בין דפי המגילה שהוא מקבל בקלות בלתי נסבלת את דברי המן.
הרקע ההסטורי של עיכוב הבניה בימיו מוביל לפיתוח רשעותו של אחשוורוש.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההדר "בינות" רעננה.