הלל ביום העצמאות

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 19/04/04 17:06 כח בניסן התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב,

ברצוני לברר מספר עניינים לגבי אמירת הלל ביום העצמאות.

1. האם על פי ההלכה הפסוקה אומרים הלל היום העצמאות? אם כן תפנה אותי לספר המתאים.

2. מי מגדולי ישראל אומר לעשות כן.(הרב מרדכי אליהו?

3. האם אומרים זאת אם ברכה או בלי? הנני מניח כי הדעות חלוקות, אך תאמר לי את הדעה הרווח.

4. בתור בחור המסתובב לעיתים עם כאלה שלא נוהגים לומר הלל ביום זה כיצד אוכל לשכנעם כן לומר, (מה המקור התורני של העיניין).

תודה מראש, ויישר כוח

תשובה

ב"ה ב' אייר תשס"ד

שלום רב!

א. על פי ההלכה יש לומר הלל ביום העצמאות, המקור לכך הוא הגמרא במסכת פסחים דף קי"ז האומרת שחכמים תקנו לישראל שיאמרו הלל בכל גאולה שמגיעה אליהם. יש ספר הנקרא "הלכות יום העצמאות ויום ירושלים" של נחום רקובר המרכז מאמרים רבים בנושא זה.
2. עיין בספר הנ"ל.
3. אין בהלכה הלל שלם ללא ברכה, בראש חודש אמירת ההלל היא מכח מנהג ולכן חלוקות הדעות בראשונים אם מברכים עליו או לא, הלל על נס הוא תמיד הלל שלם ולכן הוא בברכה.
4. לענ"ד שכנוע ממוקד בנושא זה לא יועיל, אני מניח שעוד מספר שנים הם יתחילו לומר הלל, ואם לא הם בניהם או נכדיהם, כך כנראה היה גם בשנים הראשונות אחרי נס חנוכה, וכנראה גם לגבי מצוות חג הפורים. רצוי למעט בויכוחים, הזמן יעשה את שלו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת