הלכות תפילה וברכת כהנים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 25/01/16 12:42 טו בשבט התשעו

שאלה

"10208# בספר הרמב""ם בהלכות תפילה וברכת כהנים, פרק י""ב, הלכה יח, מה הכוונה שמי שעולה אחרון לקרות בתורה הוא גולל את ספר התורה?

ומדוע בכלל גוללים אותו אם ממשיכים את הקריאה מאותה נקודה שהפסיקו בפעם הבאה? (לפחות בשבת, כי הקריאה בשני מתחילה מהפרשה הבאה)

הרבה פעמים אני רואה שלפני התפילה בשחרית מישהו גולל את ספר התורה כדי שהקריאה תתחיל מהמקום הנכון, ואם כך, מדוע הצורך בגלילת הספר בסיום הקריאה האחרונה בתורה?

ואם תאמר שמנהג זה לא נכון לגלול את ספר התורה בתחילת התפילה אלא תמיד בסוף הקריאה בתורה, מה תאמר לגבי סיום ספר התורה בו נדרש לגלול את כולו עד תחילת בראשית, הרי הדבר לוקח זמן רב ואין בכח כדי טורח הציבור להמתין זמן מרובה לכך? (ראה שם הלכה כג – ואין גוללין ספר תורה בציבור מפני טורח הציבור)"

תשובה

א. הגולל שעליו מדבר הרמב"ם הוא המגביה את ספר התורה, והגלילה הכוונה לסגירתו לאחר ההגבהה.
ב. לכתחילה באמת אין גוללין את הספר בציבור מפני טורח הציבור, ואם אין ברירה, כגון שאין מספיק ספרים (למשל בשמחת תורה), יגללו.