הלכות נגיעה

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 01/04/12 00:25 ט בניסן התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב !

האם איסור נגיעה הוא יהרג ובל יעבור? (נכלל בתוך ג"ע) כי הרי שאם יש פיקוח נפש מותר לגעת באישה. אז זה בעצם לא יהרג ובל יעבור?

אם אפשר מקורות ותשובה מפורטת אני אשמח

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שבוע טוב.
הגמרא (מסכת סנהדרין דף ע"ה עמ' א') מביאה סיפור:
"אמר רב יהודה אמר רב: מעשה באדם אחד שנתן עיניו באשה אחת (ראה אותה וחשק בה) והעלה לבו טינא (היתה סכנה לחייו)
באו ושאלו לרופאים, ואמרו: אין לו תקנה עד שתבעל
אמרו חכמים: ימות, ואל תבעל לו.
(אמרו הרופאים:) תעמוד לפניו ערומה
(אמרו חכמים:)ימות, ואל תעמוד לפני ערומה
(אמרו הרופאים:) תספר עמו מאחורי הגדר
(אמרו חכמים:)ימות, ולא תספר עמו מאחורי הגדר
פליגי בה (היתה מחלוקת בהבנת פרטי הסיפור בין) רב יעקב בר אידי ורב שמואל בר נחמני:
חד (אחד משני החכמים הללו) אמר: אשת איש היתה
וחד (ואחד משני חכמים אלו) אמר: פנויה היתה..."
עד כאן הסיפור.
מה אפשר ללמוד מהסיפור על חומרת "נגיעה" בנערה/ אשה?
אני חושב שחומרת האיסור ברורה, לאור דברי חכמים "ימות ואל..." (אפילו לא לדבר איתה כשהוא לא רואה אותה והיא לא רואה אותו!!!).
נגיעה שבאה כמענה לתשוקה מינית, אסורה, בין אם מדובר על בחורה רווקה (בלי קשר לאיסור קרבה לאשה נידה), בין אם מדובר על אשת איש. לדעת הרמב"ם, האיסור הוא ממש איסור מדאורייתא.
אינני בא לומר, שהאיסור לדבר מאחורי הגדר הוא בגדר "יהרג ואל יעבור" אבל חכמי הגמרא, שהביאו לנו את הסיפור כמו שהוא, בוודאי רצו להעביר מסר ברור.
חג שמח!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן