הלכות מיוחדות לטו בשבט?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 12/01/03 08:46 ט בשבט התשסג

שאלה

האם יש הלכות מיוחדות לטו בשבט, או שהוא רק סתם חג לאילנות?

תשובה

מהלכות ט"ו בשבט
א.
ט"ו בִּשְׁבָט הוא רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָנוֹת, ולכן אֵין אוֹמְרִים בּוֹ תַּחֲנוּן. כי שמחת האילן משפיעה על שמחת האדם "כי האדם עץ השדה".
ב.
יש נוהגים ללמוד בליל ט"ו בשבט בסדר "פרי עץ הדר". ויש נוהגים להרבות בלימוד עניני מעלת פירות הארץ ומעלת ארץ ישראל כפי הלומדים וכפי הזמן.
ג.
נוֹהֲגִין לְהַרְבּוֹת בליל טו בשבט וביום באכילת פירות האילן ומשתדלים שיהיו הפירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל.
ד.
עדיף לאכול מפירות שגדלו ארץ ישראל ולברך עליהם תחילה אם הם מאותו סוג פירות חו"ל )עיין בא"ח מטות ואחרונים(.
ה.
יש להקפיד ביום זה על הברכות שמברך על הפירות שיהיו כדין ויהיו בכוונת הלב כיון שבהם מביא האדם ברכה לפירות האילן.
ו.
כשמברך על הפירות יברך על הפרי החשוב ביותר קודם אם רוצה לאכול ממנו, והחשוב הוא זה המופיע קרוב ביותר לארץ בפסוק "ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורימון ארץ זית שמן ודבש". ולכן הסדר הוא: לחם לסוגיו, עוגות, יין, זית, תמר, ענבים, תאנה, רימון, שאר פירות העץ, פירות האדמה, ברכת "שֶהַכֹּל", ברכת הריח. אחרי הברכה אין חשיבות לסדר האכילה.
תענית בט"ו בשבט
ז.
חתן וכלה שמתענין ביום חופתם - לא יתענו בט"ו בִּשְׁבָט ולא בכל יום שאין אומרים תחנון. ויתענו ביום שלפניו או אחריו, ובלבד שיהיה קודם יום החופה אע"פ שאינו ביום החופה.

יש גם כמה הלכות חשובות בענין ערלה ומעשרות. וראה ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19508