שאל את הרב

הלוואה בריבית והשקעות בכלל

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/01/12 11:44 יד בטבת התשעב

שאלה

שלום לכבוד הרב מאיר העיניים, מספר שאלות בעניין הלוואה בריבית:

1. אם בנק מציע לי להפקיד כסף בתכנית חסכון למשך שלושה חודשים או שנה בתמורה לריבית של 1-3% נניח. האם אני מלווה בריבית או שבנקים כברירת מחדל פועלים לפי היתר עסקה והדבר כשר?

2. כנ"ל לגבי השקעה בקרנות נאמנות או מניות בבורסה. האם יש בכך בעיה?

3. האם יש בעיה בהשקעה בחברות בורסאיות שפועלות גם בשבת, האם צריך לבדוק את זה? במידה ויש בעיה אז איזו אופציה עומדת בפני מי שמעוניין לשמור על הערך של כספו

תודה רבה לכבוד הרב

תשובה

שלום וברכה

נושאים אלה הם נושאים כבדי משקל, שמחייבים חיבור בפני עצמו.
אכתוב בקיצור את המסקנות הסופיות בלבד.

א. הצעת הבנק נראית כשרה לחלוטין משלוש סיבות. ראשית, כלל לא בטוח שיש דיני לקיחת ריבית מחברה בע"מ, שהלוא היא פיקציה משפטית והיא לא קיימת במציאות; שנית, יש לבנק היתר עיסקא; שלישית, זו ממש עיסקא, ואולי לא צריך היתר עיסקא, שהלוא הבנק משקיע את הכסף שלך במקום אחר, עושה רווחים ומשתף אותך בהם. אמנם, אתה לא נהנה מאחוז מהרווחים כי אם מסכום קבוע, וגם אם הבנק יפסיד – אתה לא תפסיד מזה, אולם כעיקרון זה סוג של עיסקא, ועל כן אין בכך בעיה.
ב. השקעה בקרנות נאמנות או במניות היא יותר טובה, שכן שם ממש הופכים להיות סוג של שותפים.
ג. אינני חושב שיש בעיה בהשקעה זו. אמנם, בוודאי שאין אנו רוצים שיעבדו בשבת, ואין אנו רוצים ליהנות מחילול שבת, אולם הנאה זו אינה הנאה ישירה, אלא די עקיפה, ועל כן אין חובה להקפיד על כך. יש מעט קרנות נאמנות שמקפידות על כך, וזו מידת חסידות נאה.

כל טוב

כתבות נוספות