שאלה
אבא שלי נפטר לפני שבוע ממחלת הסרטן.
אני בכיתה י"ב, לומדת באולפנית.
אני עכשיו מתחילה את שנת האבל על אבי ויש כמה שאלות שממש מציקות לי ואני אשמח לקבל עליהם תשובה-
1. כידוע, כל שנה שכבת י"ב עושה "הכתרה" לפני פורים. החלום שלי משאני ממש קטנה הוא להשתתף בזה. [חשוב לציין שאבא שלי ממש אהב ושמח לראות אותי משחקת, הוא היה ממש גאה בי..] לפני מה שאני מבינה אני לא אוכל להשתתף בזה ואפילו לא להיות בהופעה, וזה כ"כ מאכזב ומעציב אותי, הייתי רוצה לדעת אם יש איזה שהיא דרך שבה אני כן אוכל להשתתף\לראות..
2. אנחנו בסניף בנ"ע עושים כל מוצאי שבת "מלווה מלכה" בלב העיר. יש בזה שירים עצובים ושירים שמחים.. לפעמים הבנים רוקדים, השאלה אם מותר לי להשתתף בזה כיוון שזה דבר שבמהותו הוא עצוב, שאנחנו מלווים את השבת ואנחנו עצובים על זה..
3. מותר לי לנסוע בחנוכה הזה [עוד שבוע..] לבקר חברים?
4. אם יורדים מס' חברים לעיר, לפיצה או משהו מעין זה, מותר לי ללכת איתם?
5. אם יש ערבי חברות\כיתה או כל מיני פעילויות בסניף שאין בהם מוזיקה מותר להשתתף?
אחי אמר לי שההלכות לגבי נערות הן שונות ונוהגים להקל במידת האפשר כי אנחנו בסה"כ עוד קטנים וזה קשה לנו גם ככה...
אשמח מאוד לקבל תשובות לכל השאלות!!!
תודה רבה!
תשובה
אני משתתף בצערך, מנחם ציון ינחם אתכם.
ראשית אתייחס לסוף דבריך. את לא מוגדרת קטנה, הרי עברת גיל בת מצווה, לכן חלים עליך כל דיני ומנהגי אבלות כפי שהם. אמנם יש דין שאומר: "באבל הולכים אחרי המקל", לכן אענה ע"פ השיטות המקובלות, המקלות ביותר.
אענה לפי סדר של השאלות:
1. אסור לך להשתתף ולהיות נוכחת ב"הכתרה". יש בזה הרבה מוזיקה ושמחה, דבר שאסור בזמן האבלות. הפתרון היחידי, אם את רוצה לראות את ה"הכתרה", שמישהו יקליט בשבילך ותראי את ההקלטה לאחר סיומה של שנת האבל.
2. אני לא מכיר בדיוק איך מתנהלת ה"מלווה מלכה" אצלכם, לכן אענה באופן כללי. אסור לך להשתתף בכל אסיפה של חברים, שיש בה שירה שמחה וריקודים כלשהם. כפי שהבנתי משאלתך, כך הדבר אצלכם במלווה מלכה, לפחות חלקית, לכן יש בדבר איסור.
3. בחנוכה נוהגים כל דיני ומנהגי אבלות, לכן כל האיסורים של אבל תקפים. אמנם יש מקילים ומתירים לאבל להשתתף עם חברים בסעודות של חנוכה, כי הן נחשבות סעודות מצווה, אך עדיין אסור לרקוד ולהרבות בשמחה. מותר גם לברך שהחיינו על הנרות בבית בלבד ולא בציבור. ברמת העיקרון מותר לך לבקר חברים בשנת האבל, אם הדבר לא גורם לשמחה יתירה וגם אם אינכם עושים סעודות או יוצאים לבילויים. בחנוכה, כפי שציינתי, ע"פ המקלים ניתן לעשות סעודה, אך יש להימנע מריקודים , שירה שמחה או יציאה לבילוים בחבורה. מפגש חברים סתמי, נטול שמחה מיוחדת אינו אסור.
4. אסור להשתתף בסעודות עם חברים במקומות בילוי במשך כל השנה.
5. גם בשאלה הזאת אני לא יודע למה את מתכוונת ב"ערבי חברות/כיתה או כל מיני פעילויות בסניף". אם בכל הפעילויות שמנית אין שום חשש לשמחה, כגון סעודות שמחה, שירה שמחה, ריקודים וכד´ , אלא אתם דנים בנושאים לימודיים, עושים פעילויות חינוכיות, מתעסקים בפעילות חברתית תוך כיתתית וכיוצ"ב , מותר לך להשתתף. כלומר מה שאסור לך, זה להשתתף בשמחות ובכל דבר שיש בו שמחה ובסעודות חברים. אמנם, אם את מוזמנת לחתונה, בר מצווה וכד´ מותר לך להשתתף בחלק של טקס ואם את משמשת את האורחים ע"י הגשת אוכל וכד´ מותר לך להשתתף גם בסעודה, אך אסור לך לרקוד ולשיר שירי שמחה, גם כדאי לצאת מן האולם בזמן הריקודים ושמחה גדולה.
לסיום, כדאי לך להיות בקשר עם רב במקום מגורייך, שיהיה זמין לדון בכל מקרה לגופו ולא כפי שאני עונה באופן כללי, כיוון שאינני יודע באופן מדויק מה קורה בסניף שלכם, למה את מתכוונת בערבי חברות/כיתה וכו´ - יש לי מחסור בפרטים המדויקים. הרבה פעמים כדי לפסוק , רב שואל עוד כמה שאלות, כדי להבין באופן מדויק את המקרה. לי אין את האפשרות הזאת, כאשר אני עונה על שאלה באינטרנט.
אני מקווה שעזרתי לך. עוד פעם משתתף בצערך,
חיים ב.,
צוות ישיבת הר-עציון