הכשרת כלים

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 03/08/06 14:21 ט באב התשסו

שאלה

קיבלנו במתנה כלי חרס,( כוסות וצלחות) שאיננו יודעים כיצד השתמשו בהם, אם בכלל, חלק מהכלים הגיעו אלינו באריזה המקורית שלהם,(שהייתה פתוחה) וחלק לא,כיצד צריך לנהוג? האם ניתן להכשיר אותם?

תשובה

בס"ד

שלום רב!
שאלתך מתחלקת ל-2 חלקים: הראשון הוא טבילת כלי שנוצר ע"י גוי. השני הוא שימוש בכלי שגוי השתמש בו.
לגבי החלק הראשון, ההלכה מפורשת בקיצור שולחן ערוך (סימן לז סעיף ג): "כלי חרס גם כן אין צריכין טבילה, ואם מצופים מבפנים באבר שקורין "גלעזירט" צריכין טבילה בלא ברכה, וכן כלי פורצליין"
הטבילה תהיה בלי ברכה מכיוון שכלי חרס של היום מצופים בציפוי מבודד, והם לא כלי החרס שהוזכרו במקורות ההלכה הקדומים.

לגבי השימוש בכלים הדין קצת פחות ברור: אם ידוע שגוי השתמש בכלים, וייתכן שאף לדברי איסור- הכלים אסורים בשימוש.
אם הכלים היו בבעלות הגוי, וידוע שהוא לא השתמש בהם, או שידוע שהשתמש בהם לדברי היתר בלבד, הכלים מותרים לשימוש לאחר המתנה של 24 שעות מזמן שימוש הגוי.
כמובן שבכל מקרה הכלי טעון טבילה (ללא ברכה)

שנה טובה!
יהונתן, צוות חברים מקשיבים