שאל את הרב

הכשרת המטבח- בחורה חילונית שקצת מתחזקת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 11/12/12 22:18 כז בכסלו התשעג

שאלה

שלום רב!

אני בחורה חילונית שלאחונה קצת מתחזקת. החלטתי לקחת על עצמי את הנושא של כשרות במטבח. למטבח בבית שלי (אני גרה עם ההורים) לא נכנס מזון לא כשר וכן אין מבשלים או אוכלים בשר וחלב ביחד. עם זאת, הכלים בביתנו אינם מופרדים.

ההורים שלי מסכימים לשינוי אולם הנושא קצת רגיש משום שבעבר כאשר אחותי חזרה בתשובה וביקשה להכשיר את המטבח זה היה רקע למתיחות רבה ביניהם. לכן, אני רוצה להכשיר את המטבח בצורה שהכי פחות תפריע ותפגע בהורים שלי.

כרגע הבעיה שלי היא כזו- בביתנו יש מדיח כלים שאליו נכנסים כל הכלים. אין אפשרות להדיח כל פעם כלים מסוג אחר- חלביים/בשריים שכן אבי אינו מוכן ששאר הכלים יוותרו בנתיים בכיור. ראוי לציין שהכלים היחידים שאמורים להיות חלבים בבית הם כוסות הקפה (עשוייות מזכוכית) והכפיות שמשמשות לערבוב הקפה (אין לנו צורך בכלים נוספים חלביים). השאלה שלי היא האם יש אפשרות שאדיח באותו מדיח את כוסות הקפה (שכאמור הם חלביים אבל מזכוכית) יחד עם צלחות בשריות (שגם הן מזכוכית) ועם הסכו"ם(הבשרי בלבד)? אם כן, אני מניחה שצריך לשטוף את הכלים במים לפני שמכניסים למדיח. במקרה כזה עולה עוד שאלה- המדיח נמצא על יד הכיור שאמור להיות חלבי כאשר הכיור שאמור להיות בשרי נמצא בצד השני של הבית. האם אפשר לשטוף את הכלים הבשריים בכיור החלבית לפני הכנסתם למדיח(מן הסתם לא להניחם עם הכלים החלביים או לשטוף ישירות עליהם)?

ועוד שאלה אחרונה- הבנתי שלפני הפרדת הכלים עלי לבצע הגעלה לכלים (אין לי כלים הדורשים ליבון). האם מגעילים גם כוסות זכוכית?

תודה מראש על העזרה,

אור

תשובה

שלום

אשרייך שאת זוכה לחזק את הכשרות בבית, בזה את מתקשרת לשרשרת הדורות של אכילה טהורה בישראל. אכילה לא כשרה מטמאת את הנפש ומשחיתה את האופי הישראלי שלנו, והרמב"ם בתשובה כתב שהמקפיד בכשרות זוכה לסיעתא דשמיא בדרכיו.

את מעידה שהדברים היחידים החלביים בביתכם הם כוסות זכוכית, וכפיות.
במקרה כזה, תוכלי להדיח את הכוסות יחד עם כלים בשריים, ואין צורך לשטוף לפני כן את הכלים הבשריים. שכן דעת השו"ע שכלי זכוכית אינו בולע כלל, וגם לדעת הרמ"א שהחמיר, ניתן במקרה שלך לסמוך על סברת האחרונים שחומרת הרמ"א היא בפסח ולא בכל השנה.
לגבי הכפיות החלביות- פשוט לא להדיח במדיח אלא לשטוף ביד. ואם אין אפשרות, וכגון שאבא יכעס ויתרחק מהכשרות בשל כך, אזי מותר בשעת דחק כזו להכניס כפיות חלביות שנשטפו מעט לתוך המדיח, על אף שיש בו כלים בשריים, אך גם אותם יש לשטוף מחתיכות בשר שעליהם, וכן לפזר אבקה לא רק בתא אלא על הכלים לפני ההדחה.
מותר לשטוף כלים בשריים בכיור חלבי, עם סבון ומים לא מאד רותחים.

כלי בישול שיש חשש שנטרפו, יש להגעיל ע"י שתשפכי עליהם מים מבעבעים מקומקום, או תמלאי הסיר עד גדותיו ותביאי לרתיחה עד שיגלשו המים בצידי הסיר.

בהצלחה

כתבות נוספות