היחס לנישואין, גירושין וגיור רפורמי

חדשות כיפה רבני בית הלל 12/12/12 09:27 כח בכסלו התשעג

שאלה

שלום,

אני מנסה ללמוד את עמדת ההלכה בעניין נישואין וגיור רפורמי/קונסרבטיבי.

אני מכיר את תשובת הרב פיינשטיין הקובע שנישואיהם אינם תקפים ואינם צריכים גט וכנ"ל לגבי גיוריהם. יש מאמר דומה של הרב אריאל בתחומין לגבי גיור.

שמעתי שיש דעות אחרות, אולי הרב סולוביצ'יק שטוען שצריך לבדוק כל מקרה לגופו האם הוא נעשה כהלכה.

האם יש מקורות / מאמרים שסיכמו את הסוגיה?

אשמח מאוד אם תוכלו להחכים אותי בעניין.

רב תודות

נתנאל פישר

תשובה

שלום נתנאל,

למיטב ידיעתי תשובת הרב פיינשטיין משקפת את הקונצנזוס בעניין גיורי ונישואי רפורמים וקונסרבטיבים, ואין אני מכיר דעות אחרות בעניין שמכשירים באופן אוטומטי גיורים של רפורמים או קונסרבטיבים. מצד שני, מה שהעלית שיש לבדוק כל מקרה לגופו, אני מניח שאף הרב פיינשטיין היה מודה שלו היה נמצא גיור או נישואין שנעשה על ידי רפורמים או קונסרבטיבים שעמד בכל דרישות ההלכה, שהיה אפשר להכשיר אותו. כלומר: הבעיה בעיקר היא לא מי עשה או נכח בשעת הגיור או הנישואין, כמו שהבעיה היא שיש להניח שגיור או נישואין רפורמים או קונסרבטיבים מן הסתם לא עומדים בדרישות ההלכה. הנחה זו, כמובן יש לה רגליים, ואין לסמוך על גיור או נישואין רפורמים או קונסרבטיבים עד שיוכח מעבר לכל ספק על ידי רבנים אורתודוכסים המומחים לנושא שאכן הדבר נעשה כדת וכדין.

שלום נתנאל,

למיטב ידיעתי תשובת הרב פיינשטיין משקפת את הקונצנזוס בעניין גיורי ונישואי רפורמים וקונסרבטיבים, ואין אני מכיר דעות אחרות בעניין שמכשירים באופן אוטומטי גיורים של רפורמים או קונסרבטיבים. מצד שני, מה שהעלית שיש לבדוק כל מקרה לגופו, אני מניח שאף הרב פיינשטיין היה מודה שלו היה נמצא גיור או נישואין שנעשה על ידי רפורמים או קונסרבטיבים שעמד בכל דרישות ההלכה, שהיה אפשר להכשיר אותו. כלומר: הבעיה בעיקר היא לא מי עשה או נכח בשעת הגיור או הנישואין, כמו שהבעיה היא שיש להניח שגיור או נישואין רפורמים או קונסרבטיבים מן הסתם לא עומדים בדרישות ההלכה. הנחה זו, כמובן יש לה רגליים, ואין לסמוך על גיור או נישואין רפורמים או קונסרבטיבים עד שיוכח מעבר לכל ספק על ידי רבנים אורתודוכסים המומחים לנושא שאכן הדבר נעשה כדת וכדין.

יוני רוזנצוויג.

(התשובה ניתנה מהרב יוני רוזנצוויג)

רבני בית הלל משיבים על שאלות גם בפייסבוק - כנסו עכשיו - http://www.facebook.com/B.Hillel?filter=2