החיוב ההלכתי להתחתן

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 24/12/06 22:50 ג בטבת התשסז

שאלה

שלום רב! ידוע לי שעל הגבר מוטלת מצוות "פרו ורבו" וממנה נגזרת חובתו להתחתן.

האם יש מקור הלכתי לחובת האשה להתחתן? מהו? האם דרגת החיוב זהה בגבר ובאשה?

תודה רבה וכל טוב!!

תשובה

זהו נושא חשוב ורחב מאד, ואזכיר כמה שיטות ´בגדול´.
ראשית, יש לציין כי לדעת ר' יוחנן בן ברוקה חיוב פרו ורבו חל גם על האישה, אולם דעתו לא התקבלה להלכה.
בנוסף, מלבד מצוות פרו ורבו ישנן מספר מצוות החלות גם על האישה - ובעיקר ´לא תהו בראה לשבת יצרה´ שמשמעותו היא שפרייה ורביה הנה חלק מדרכו של עולם וממטרתו של האדם בעולמו, ואף כי האיש מצווה על כך באופן ישיר, גם האישה צריכה לפעול למטרה זו כחלק מיישוב העולם.
בנוסף מוזכר בראשונים כי יש מצווה על האישה להנשא כיוון שבכך מסייעת היא לבעלה לקיים את המצווה.
עיין בהרחבה בספרו של הרב אלינסון ´איש ואשתו´ עמוד 62 והלאה.
עקיבא