שאל את הרב

הוכח תוכיח את עמיתך

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 10/08/06 23:23 טז באב התשסו

שאלה

שלום לכבוד הרב!

יש מצווה שדי קשה אבל חשובה ליישום- הוכח תוכיח את עמיתך. האם כל פעם כאשר אני רואה מישהו חוטא, מישהו עם תכונה שלילית מסויימת וכדומה, אז אני צריכה להוכיחו?

אני עכשיו עולה לי"ב. אני כבר 5 שנים עם הבנות בכיתה שלי שחלק גדול מהן צריך להשתפר בעניין הצניעות ובעוד כמה עניינים, יש לי חברה קרובה שיש לה מידת נרגנות שכל דבר שעושים לה היא כועסת וחושבת שזה נגדה. במשך הזמן הזה לא נראה לי ששיפרתי איזושהי מישהי, אולי קצת מזערי אבל ממש לא משהו מזערי. מה צריך לעשות, לבוא לבת ולדבר איתה בדרכי נועם על חשיבות הצניעות?

מה גם שרוב הבנות שצריכות יותר התחזקות בדת הן לא החברות הקרובות שלי, כלומר אני מדברת איתן והכל אבל הן לא מהמעגל הקרוב, אז האם אני צריכה לנסות להוכיח ולפשר אותן? אני גם פוחדת להעליב אותן, איך אפשר לעשות את זה?

תודה רבה.

תשובה

בע"ה
שלום רב,
את עצמך כן הצלחת לקדם במשהו? אם כן, זה נהדר!
נכון שמצות הוכחה היא קשה מאד, וכבר אמרו התנאים, "תמה אני אם יש בדור הזה מי שיודע להוכיח, ומי שיודע לקבל תוכחה."
הדרך הטובה ביותר להשפיע על חברות היא בידידות קרובה ובדוגמא אישית טובה. אם מתוך החברות מתפתחת שיחה את יכולה כמובן לומר את דעתך, לא בביקורת על מישהי או על משהו אלא תמיד בדרך חיובית.
במיוחד בדור שלנו שבו "כל אחד דואג לעצמו ולא מתסתכל בצלחת של השני" לא ניתן להשפיע לטובה אלא בדרך כזאת.
תדעי שבדוגמא אישית ניתן לחולל פלאים, אלא שאנחנו לא מודעים לכך . המון אנשים מושפעים מכך שבת דתית היא צנועה ומוסרית יותר, בעלת ערכים ואופי יותר עדין ואציל מבנות אחרות, וזאת רק מכך שבשכנותם ראו או באוטובוס פגשו בחורה שהתנהגה למופת וחזותה העידה עליה שהיא שומרת מצוות.
בברכה, אליעזר

כתבות נוספות