הדלקת חנוכיה עם ברכה

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 08/12/09 18:17 כא בכסלו התשע

שאלה

השנה בע|ה יחול חנוכה בערב שבת קודש. את החנוכיה כמובן נדליק לפני הדלקת נרות שבת. ועם כך אין כל בעיה. העיניין הוא שאני גבאי בבית הכנסת ויהיה עליי אח"כ להדליק שוב בבית הכנסת, האם אני מדליק בפעם השניה בבית הכנסת עם הברכות? אודה לתשובה מהירה

av

תשובה

שלום וברכה!

ע"פ העולה מפשט דברי שו"ע והרמ"א בהל' חנוכה או"ח ס' תרעא סע' ז' שעליך להדליק ולברך משום פרסומי ניסא. אך בדברי הראשונים, כגון אורחות חיים הל' חנוכה אות י"ז, שו"ת הריב"ש ס' קיא, שבולי הלקט ס' קפה ועוד עולה שכל ההיתר להדליק בבית הכנסת ועוד לברך על ההדלקה הוא די דחוק. ויש פוסקים שבאמת אסרו לברך. ברם למעשה ציץ אליעזר, שפסק לאסור לברך על הדלקת נרות חנוכה במסיבות, כתב שבבית הכנסת נהגו להדליק עם ברכה כדברי שו"ע. וכך היא הסכמת הפוסקים בדוחק לקיים את המנהג של ברכה על הדלקת נרות בבית הכנסת.

למסקנה: אתה יכול לברך על הדלקת נרות בבית הכנסת ע"פ דברי שו"ע. אם ההדלקה היא ברחבה שלפני בית הכנסת, במסיבת חנוכה וכד' אין לברך כלל גם אם עוד לא הדלקת בבית (יש ללכת ולהדליק בבית) כי אין יוצאים ידי חובה בהדלקת נרות שלא בבית.

בברכה,

חיים דב בריסק