הדלקת אש בשבת

חדשות כיפה רבני מעייני הישועה 23/11/13 19:46 כ בכסלו התשעד

שאלה

ערב טוב,

אנחנו שומרי מסורת, ומקפידים על שמירת שבת בהקשר של אי ביצוע עבודה בשבת, ולא להדליק אש (עוד מבית הוריי), הדלקת נרות שבת לפני כניסת השבת. אתמול התארחנו אצל חברים לארוחת ערב. שם הם מקיימים את מצוות הדלקת הנרות כמנהג עבור הנחלת ערכי היהדות לילדים, אולם עשו זאת (במודע) אחרי שנכנסה השבת, כלומר הדליקו אש בשבת.

בני (בן שלוש וחצי) רצה לראות את הדלקת הנרות, ותוך כדי ההדלקה אם המשפחה המארחת נתנה לו נר דולק (שהדליקה בעצמה) להדלקת נר שבת.

כשראיתי את זה הרגשתי מאוד רע, אבל מפאת כבודה של אם המשפחה, לא רציתי לומר לה שלא מקובל וכו'...

מאז אני מתייסר שלא מנעתי זאת ממנו, ומצד שני, לא הייתי מסוגל להעליב את המארחת.

מרגיש רע עם זה. היש דרך לתקן?

תודה ושבוע טוב!

תשובה

שלום וברכה!
א. אע"פ שלכתחילה טוב להכניס את השבת ע"פ הזמנים שמופיעים בלוחות, צריך לדעת שבשעת הדחק כל שלא עבר זמן השקיעה עדיין לא נכנסה שבת. לכן אם מדובר שהמארחת הדליקה לפני השקיעה, כלל לא נעשתה עבירה.
ב. במידה ובודאי נכנסה השבת, יש לומר בנימוס שאצלנו בבית זה לא מקובל! ואם המארחת תבחר להעלב זו לא אשמתך.
שבוע טוב

אברהם קריספין
רב קהילה בישוב אדם