הגנה עצמית וגבולותיה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/01/07 02:05 ה בשבט התשסז

שאלה

שלום רב. הייתי מעוניין לדעת

מה עלי לעשות אם במקרה כמו של שי דרומי החוואי מהדרום, בלי להיכנס לפרטי המקרה, אני רואה דמויות נכנסות לשטחי, לאחר שפרצו את הגדר. ברור שבאים על עסקי ממון, האם מותר לי לפגוע בהם(והאם יש להכניס כאן את השיקול הלאומי? בחינת "אפילו באו על עסקי קש ותבן

תשובה

שלום וברכה
זו פסיקה מסובכת בדיני נפשות.
הכלל הידוע של הקם להורגך השכם להורגו קיים כאן, והוא יסוד דין "בא במחתרת".
ברם, השאלה מסובכת יותר כאשר ברור כי הם באים לקחת ממון בלבד, והם לא יפגעו בנפש מיוזמתם.
השאלה היא האם דברי הגמרא ש"חזקה אדם מעמיד עצמו על ממונו" היא היתר או תיאור מצב. מדברי הרמ"א ( חו"מ תכה,א) נראה כי אסור לו לאדם להעמיד עצמו על ממונו ולהרוג את הגנב בשעה שהוא בא עליו, אולם קשה מאוד להכריע בדבר: וכי משמעות הדבר היא שאדם הרואה ששודדים את כל רכושו לא יוכל להילחם על זכותו לחיות עם רכושו ?
כאמור, זו שאלה קשה מאוד, ואני מעריך כי יתפרסמו על כך מאמרים שונים. אני נוטה לומר שיש שלב ב שההלכה מתירה לאדם להתמודד על ממונו ולא להניח שיגנבו אותו.

כל טוב