הבדלה על קולה?

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 21/01/12 18:01 כו בטבת התשעב

שאלה

מהי ההגדרה של שיכר מדינה בימינו? האם משקאות של ספרינג ופריגת עונים על ההגדרה? קולה? מיץ טבעי סחוט?

האם בדיעבד כשאין ברירה אפשר לעשות על מיץ מתרכיז (למשל חייל בשטח)?

תשובה

בס"ד

שלום רב.

לגבי קידוש:

מי שאין לו יין לקידוש בשבת- בלילה- יקדש על הפת, וביום יקדש על משקה אלכוהולי כבירה או וודקה, ואם אין לו משקה כזה- יקדש גם ביום על הפת.

(על פי שולחן ערוך או"ח רעב´,ט´, ומשנה ברורה שם סעיף כט´, פניני הלכה שבת א´ עמוד 105).

לגבי הבדלה:

מי שאין לו יין- מבדיל על חמר מדינה ,דהיינו- משקה חשוב שרגילים לשתות אותו באותה מדינה כפי שרגילים לשתות יין (שולחן ערוך או"ח רצו´,ב).

לדוגמא: בהרבה מדינות רגילים לשתות בירה לבנה, ובכל אותם המקומות כיון שהבירה חשובה- אפשר להבדיל עליה.

נחלקו הפוסקים באם כדי שהמשקה יחשב "חמר מדינה" (יין המדינה)- צריך שיהיה בו אלכוהול או לא.

לדעת המקילים -כל משקה שאפשר לכבד בו אורחים חשובים, ואנשים נוהגים לעיתים לשבת בחברת ידידים ולשתות ממנו- חשוב חמר מדינה ואפשר להבדיל עליו.

ולכן אפשר להבדיל על קפה, תה, בירה שחורה, מיץ תפוזים טבעי..

לדעת מרן הרב מרדכי אליהו זיע"א והרב דב ליאור שליט"א - מותר להבדיל גם על משקאות קלים כמו קוקה קולה ,ספרינג..

(עיין ב-מורים בקשת עמוד 14, שו"ת ציץ אליעזר ח´,טז´ ,פניני הלכה שבת א´ עמוד 140-141, לדעת הרב עובדיה יוסף שליט"א - על קפה, תה, מיץ פירות- לא ניתן להבדיל (חזון עובדיה שבת ב´ עמוד תח´)).

לכן להלכה למעשה - אתה יכול להבדיל על ספרינג וקולה ופריגת.

על תרכיז -אין להבדיל.

בברכה