האם מותר לרב להעיר על הלבוש של בנות בוגרות.

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 29/08/07 20:34 טו באלול התשסז

שאלה

האם מותר לרב להעיר לבנות בנות 17 על הלבוש שלהם..?! אפילו שיש מורות מהצוות החינוכי של האולפנא שדווקא כן יכולות להעיר על הלבוש.

הם זה מכבד את הבנות ובמיוחד את הרב שהוא מעיר לבנות שהן כבר גדולות על הלבוש?!

תשובה

לשואלת שלום רב.
באופן עקרוני רבנים נשאלים ועונים על שאלות הלכתיות רבות, כולל שאלות בעניינים אינטימיים וצנועים מאד כגון הלכות נידה, אישות וחיי משפחה בכלל. ואין בכך פגיעה בכבודו או בכבודן.
כאן מדובר על להעיר ולהוכיח. גם בענייני תוכחה, רבנים מאז ומעולם העירו לשומעי לקחם גם בעניינים צנועים כנ"ל. יחד עם זה צריך לזכור שבמצוות תוכחה יש לנו כלל מאד חשוב - כשם שמצווה לומר דבר הנשמע, כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע. ועוד כלל הוא שצריך לעשות תמיד שיקול, מה הנזק ומה התועלת, ואם התועלת המיידית לא מתגמדת מול הנזק העתידי. כוונתי היא שצריך לבדוק אם הביקורת לא עלולה לפגוע בהערכה אליו כך שלא יוכל להשפיע בנושאים רבים אחרים. וזה מאד תלוי במה שמקובל במקום ובחברה ובזמן.
לכן זה מאד תלוי מהי הגדרת התפקיד ומה טיב היחסים בין הרב לתלמידות ובין אנשי הצוות כולו. אבל כאמור באופן עקרוני איני חושב שיש בכך פסול.
וייתכן גם שיש הבדל בסוג ההערות , בין הערות כלליות להערות ספיציפיות על פרטי בגד זה או אחר.
בברכה
אפי קיציס