האם יש טעם בתפילה ביחידות בבית כנסת?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/05/03 14:16 כז באייר התשסג

שאלה

אני גר במושב, וקם להתפלל כל בוקר בבית הכנסת של המושב.

יש אצלנו שליחי ציבור שמתפללים מאד מהר והרבה פעמים אני לא מצליח לעקוב אחרי התפילה שלהם, ויוצא שבעצם אני מתפלל במניין אבל "יחיד". המצב הזה מאוד ממייאש אותי, הגם שהמניין אצלנו הוא מאוד מצומצם.

האם עדיף להתפלל יחיד או להמשיך ללכת לבית-הכנסת ?

תשובה

שלום רב,
הרב אבינר בספרו שאילת שלמה (ח"א שאלה כ"ט) דן בשאלה האם יש ענין להתפלל בבית הכנסת ביחידות או שאם לא מספיקים להתפלל עם הציבור כבר אין הבדל אם מתפלל בביתו.
תשובת הרב שם: "יש לו ללכת לבית הכנסת, ששורה שם קדושה רבה, ותפילתו נשמעת יותר. ו"השכנים הטובים" של ריבונו של עולם משכימים ומעריבים לבית הכנסת (שו"ע או"ח צ', י"א). כתוב בתלמוד הירושלמי (ברכות ה.): המתפלל בביה"כ כאילו הקריב מנחה טהורה, דהיינו בכלי טהור, שכן בית הכנסת כלי טהור לתפילה".
כך נכתב בשו"ע שהמעלה הגדולה ביותר היא תפילה בבית הכנסת.

לסיכום:
א. עיקר תפילה בציבור, לעמוד עם הציבור לעמידה (תפילת שמונה עשרה) ממילא עדיף להגיע יותר מוקדם ולהגיע עם הציבור לתפילת שמונה עשרה (שו"ע או"ח צ' , ט').
ב. תתפלל בנחת ובדבקות ללא יאוש וללא בושה.
ג. גם אם לא תספיק עם הציבור מעלה גדולה היא להתפלל בבית הכנסת ולא במקום אחר.
כל טוב
שלמה, חברים מקשיבים