דיני ממון- שכנים

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 21/10/01 05:48 ד בחשון התשסב

שאלה

נתונה גדר חיה המפרידה בין שתי חצרות של שני שכנים. השיח המטפס על הגדר נטוע בצד א' בלבד. מהגדר נהנים שני השכנים ולא הובעה לה התנגדות בעבר. עקב הזנחה בצד ב' גדל השיח פרא והתכופפו ענפיו בצד ב' ,בצורה המפריעה לצד זה בלבד.

מה הדין בענין נטל התיקון (גזימת השיח הגבוה מאד שלא יתמוטט )? האם נופל על שני השכנים/ שכן א' בלבד ( שנטע השיח לפני שנים רבות)/ או על שכן ב'?

אשמח לשמוע דעת תורה גם בענין קטן זה ..

בתודה ,חוה.

תשובה

בס"ד
חוה,
כתב השו"ע (חו"מ קנה' סכח') "ראובן יש לו תאנה והנוף נוטה על עלייתו של לוי, יכול לוי לקצץ הנוף המעכבו".

אמנם, לא התבאר אם יכול לוי לחייב את ראובן לשאת בהוצאות הקציצה. שאלה זו נובעת מהשאלה האם ראובן חייב לקצוץ את הענפים. ברמב"ן בקונטרס "דינא דגרמי" שלו, התלבט בשאלה זו במקרה של שורשים שהתפשטו, ונראה מהסבריו שבענפים אפשר שלא יהיה חייב, כיון שהענפים התפשטו מהמצב בו היו בתחילה וע"ז לא חייבה התורה.

במקרה שלנו נראה שאין מקום להתבלטות כלל, שהרי השיח נשתל בהיתר ובהסכמה, בניגוד למקרה עליו דן הרמב"ן כאשר אדם שתל עץ באיסור ושלא לפי כללי ההרחקה.

ולכן לסיכום, מותר לקצוץ את השיח שפלש לשטח האחר, אבל לא ניתן לחייב את בעל השיח בעלות ההוצאות בקציצה (להרחבה ניתן לעיין בספרו של הרב יעקב אריאל "אוהלה של תורה" חו"מ סימן צ').

בברכה, הרב דוד סתיו