דיני אבלות

חדשות כיפה רבני בית הלל 21/05/12 17:03 כט באייר התשעב

שאלה

שלום רב,

אמי ע"ה נפטרה במוצ"ש שעבר.

מה ההלכה מבחינת דיני האבלות על אם בנושאים הבאים:

1. איפור ולק- עד מתי אי אפשר להשתמש? (לבת כמובן).

אותו הדבר לגבי קרמים ובשמים.

2. תספורת- ממתי לבת מותר להסתפר?

ולצבוע שיער?

3. עד מתי אסור לשמוע מוזיקה?

4. האם אסור להפגש עם חברים? ממתי מותר?

5. עד מתי אסור לצאת לבילויים: בתי קפה, הצגות, בילויים, חו"ל וכדו'?

6. מה קורה במצב שבו במהלך הלימודים, החברים יושבים בבית קפה לצורך ארוחת צהריים וכיו"ב? האם מותר לשבת איתם?

תודה מראש,

אני.

תשובה

שלום רב,

הצטערתי לשמוע על האובדן שלכם, מי יתן שלא תדעו עוד צער. לענין שאלותייך:
1. מקובל לאוסרם במהלך ימי השבעה (מדין סיכה). לגבי בישום הגוף מפני ריחות רעים (דיאודורנט) לא צריך להחמיר בזה.
2. מקובל להחמיר בזה עד השלושים.
3. איסור מוזיקה איננו מוגדר כל כך. ככלל, השתתפות במחולות שמחה, הופעות וקונצרטים - מקובל להחמיר בזה לאורך שנת האבל. ביחס למוזיקה אקראית (ברכב, או
בחנות וכדומה) אין צורך להחמיר לאחר השבעה.
4. איסור המפגש עם חברים הוא של "סעודת מרעים", מפגש חגיגי ומיוחד. אין איסור בפגישה אקראית, או בפגישה עם זוג או שניים. הבעיה היא השתתפות באירוע. מסיבה זו אין איסור ללכת לבית קפה אחרי השבעה (מותר לאכול, מותר לצאת לרחוב, ומותר להפגש עם חברים, ולכן אין איסור).
5. לגבי הצגות ובילויים, אם מדובר בהצגה רצינית, או לצורך לימודי - ודאי שאין איסור. אם מדובר בקלות ראש גדולה - ודאי שראוי להמנע. אם מדובר בהתאווררות לנפש - אין סיבה להחמיר במיוחד. כנ"ל לגבי נסיעה, בהתאם למגבלות הידועות בהלכה.
6. כמובן שאין בעיה, כפי שביארתי לעיל.

ושוב - לבי מלא צער על אובדנכם.
מן השמים תנוחמו.

כל טוב,
צחי הרשקוביץ
רב קהילת "נצח שלמה" פ"ת