''דינא דמלכותא דינא''

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/04/07 14:14 כד בניסן התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום:

אני הוצאתי רישיון,וע"פ חוק אחרי שנגמר לי המלווה אני יכול להסיע איתי רק 2' אנשים במכונית ולא יותר.

השאלה שלי היא:האם להסיע יותר זה יתנגש בהלכה?והאם יש מקום להקל או משהו כזה?

תודה רבה רבה...לווי.

תשובה

לעניות דעתי לא מדובר כאן רק על "דינא דמלכותא". המומחים היושבים על המדוכה אינם ממציאים את רעיונותיהם סתם כך, אלא על פי נתונים סטטיסטיים ואחרים. המסקנות אליהן מגיעים אותם מומחים, וההמלצות אותן הם ממליצים לקבוע בחוק הן המוליכות אותנו על אותו גבול דק של "ונשמרתם מאד לנפשותיכם". העובדה שהחוקים מתפתחים אינה קפריזה אלא תלויה בגורמים רבים, כגון העליה בנפח התנועה, הורדת גיל קבלת הרשיון, המהירות אליה מגיעים כיום כלי רכב, ועוד.
לכן נראה לי שההלכה במקרה זה, כמו בכל עניין שתלוי בדעת מומחים, הולכת יד ביד עם החוק. ובעניין של פיקוח נפש אין מקום להקל.