דיוק בפרטים בהלכה

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 10/07/01 19:02 יט בתמוז התשסא

שאלה

ראיתי את תשובתכם לשאלה על מחלוקות בקביעת הלכה, אך השאלה ענתה לי רק בקטע של- למה הרבנים קובעים כך? ולא-(וזה עיקר השאלה...) נכון, הכל טוב ויפה, ושכל אחד ינהג כמנהג אבותיו וכו'... אבל מה מבחינת הבלבול של הציבור? הדיוק הפרטני על כל דבר קטן בהלכה? אני נתקלתי בהרבה מקרים שבהם לא ידעתי בדיוק איך לעשות את אותו המקרה וכל אחד אמר לי אחרת איך לנהוג וזה היה אפשר לומר- מעצבן ומתסכל! האם לשם כך הקב"ה נתן לנו את המצוות? כדי שנדקדק נחלוק וננהג אחרת מאחינו...?

תשובה

נדב שלום
אם תעיין בפתיחתו של הר"מ לספרו משנה תורה וכן בהקדמתו למשנה
תמצא שם את דעתו של הרמב"ם על הסיבה למחלוקות.
לדעתו הדבר נוצר בגלל תקלות - פשוטו כמשמעו. המצב הזה איננו מצב טבעי לדעת הרמב"ם. ההלכה לדעתו היתה צריכה להיותאחידה ואחת וקבועה ואנו יודעים כי הרמב"םעצמו התשתדל בכל מאודו להגיע למצב כזה בעם ישראל.
אמנם ישנו גם צד אחר להסתכל על הדברים .
בני האדם שונים הם זה מזה באופים , באישיותם ובתכונות נפשם. לכל אחד ואחד מאתנו צדדים שונים ודברים שונים שאליהם הוא מתחבר וסגנון אישי משלו. למרותשדרישות
התורה הןאחדיותמכולן הרי שעל ידי המנהגים השונים יכול כלאחד ואחד לצבוע את הדברים בצבע האהוב עליו......
בברכה נאמנה
הרב אורן