דגלנות לפני בנים

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/11/06 21:59 כא בחשון התשסז

שאלה

שלום!

אני חניכה בסניף בני עקיבא ומיכוון שיום סניף מתקרב רציתי לשאול אם יש בעיה בלרקוד דגלנות לפני בנים

תשובה

תשובה לתגובות
מאחר והגיעו מספר תגובות גם בנושא דגלנות וגם בנושא ריקוד אשתדל לענות על כולן יחד. אני מתנצל שהתשובה נכתבת לאחר (או לקראת סוף) שנסתיימו המופעים. התשובה עקרונית ותוכל לשמש גם בשנים הבאות וגם באירועים אחרים.
המקור לאיסור הסתכלות בנשים הוא בגמרא במסכת ברכות דף כד ע"א ומסכת שבת דף סד ע"ב
"כל המסתכל באצבע קטנה של אשה כאילו מסתכל במקום התורף".
בהתאם לגמרות אלו פסקו הפוסקים. אביא כאן שניים מן הבולטים:
הרמב"ם בהלכות איסורי ביאה פרק כ"א הלכה ב':
והמסתכל אפילו באצבע קטנה של אשה ונתכוון להנות כמי שנסתכל במקום התורף.
והשו"ע אבן העזר סימן כ"א סעיף א':
והמסתכל אפילו באצבע קטנה של אשה ונתכוין ליהנות ממנה כאלו נסתכל בבית התורף (פי' ערוה) שלה.
בשלושת המקורות שהבאתי לא מדובר כלל על ריקוד ואפילו לא על דגלנות אלא על סתם מי שמסתכל אפילו ברחוב ואפילו לא בריצה או הליכה.
אז נשאל את עצמנו: לפי זה אסור להסתכל על אשה כלל, איך אפשר ללכת ברחוב או לשבת באוטובוס? איך אפשר לחיות כך???
נשים לב שהרמב"ם והשו"ע הוסיפו על הגמרא שמדובר על מי שמסתכל על מנת ליהנות.
כאשר בנות (או בנים) עושים הופעה בין אם זו צעידה אם או בלי דגלים, הצגה, ריקוד או כל הופעה שמטרתה להנות את הצופים הרי גם מי שמסתכל עושה זאת על מנת ליהנות. הסתכלות זו, כאמור, אסורה. בנות שדואגות לערוך מופעים בתוך אולם סגור והכניסה מותרת רק לבנות ולנשים יפה עושות. אם ההופעה בחוץ, באופן שגברים ובנים צופים בה יש איסור על הבנים המסתכלים כי מן הסתם הם מסתכלים כדי ליהנות וממילא על הבנות להימנע מאפשרות זו.
ומה באשר לריקוד באולטרא סגול?
על זה אביא את השו"ע באותה הלכה:
"ואסור להסתכל בבגדי צבעונים של אשה שהוא מכירה אפילו אינם עליה שמא יבוא להרהר בה". דומני שהלכה זו מכניסה לבעיה גם מופע אולטרא סגול.
אם כוונתנו לעשות רצון אבינו שבשמים נעשה הכל כדי שמעשינו יהיו מעשים של לכתחילה.