דבר תורה קצר לשבת הגדול

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/03/12 12:36 ו בניסן התשעב

שאלה

בע"ה

למה שבת הגדול נקראת כך? הרבה תשובות בדבר.

יתכן ומישהו כבר העלה את התשובה שאכתוב כאן בע"ה, ויתכן גם שהיא לא התשובה האמיתית. אך בין כה וכה, לעניות דעתי יש בה נקודה שהיא נכונה בפני עצמה.

ננסה לחזור 3324 שנים אחורה... ננסה לתאר את הדברים כאילו אנחנו שם...

אנחנו יושבים על הריצפה בתוך הבית הקטן. המשפחה שלנו שם. אבא, אמא, וגם אברהם הקטן, שנולד לא מזמן. אבא ואמא שמחו על הלידה. אך מי שמח בימים האלה? ימים קשים שנדמה שלא היו מעולם. בזמן האחרון קורים דברים מוזרים. פתאום כל המים הפכו להיות דם. איזה פחדדדד... אבל אצלי ביד הם היו מים. זה כל כך מוזר... אתם בטח כבר מכירים את כל הדברים המוזרים הללו, אבל כשחווים את זה, זה אחרת...

אבא הביא היום איזו חיה הביתה. הוא אמר שנאכל אותה עוד כמה ימים יחד עם כל הבני דודים. דברים מוזרים קורים. אבל אנחנו עדיין מפחדים. מפחדים מאוד. פרעה הוא אדם חזק. אני לא מבין איך יש לאיש הזה... נו, איך קוראים לו... כן, משה. אני לא מבין איך יש למשה אומץ לעמוד מולו. מלך של אימפריית ענק... שולט בנו בחוזק במשך מאות שנים... הורג אותנו, פוצע אותנו, מה לא... ומשה עומד מולו. ובאיזה גיל משה... מילא אם היה צעיר, אולי היה מצליח לברוח אם היו מתנפלים עליו. אבל כזה זקן, ויש לו כזה אומץ. אומרים שהוא בא בשם אלוקים אחד, אלוקים שהיה האלוקים של אבא, ושל אבא של אבא, ושל אבא של אבא של אבא... ואפילו של אברהם אבינו. כן, זה שאחי הקטן, אברהם, נקרא על שמו. אז אולי מהאלוקים הזה בא האומץ למשה? אבל איפה האלוקים הזה היה כל השנים שאנחנו פה? ולמה פתאום שהוא יציל אותנו? מה עשינו בשבילו? ובכלל, מישהו ראה אותו? נכון, אומרים שכל הדברים המוזרים שקורים נעשים ע"י משה, שעושה את זה מכוחו של האלוקים ההוא. אבל זה נשמע מוזר... והאמת, אני בכלל לא בטוח שהוא יצליח להוציא אותנו מכאן. שנים של עבדוּת. שנים של שיעבוד. מה היה עד עכשיו? ואם הוא יכול להוציא אותנו, למה הוא מחכה? אנחנו סובלים עכשיו... סובלים מאוד... אני שומע את אמא בוכה... קשה לה... אני גם בוכה... אני מפחד...

נחזור לימינו...

אז מה היה בסוף כולנו יודעים. ה' הוציא את עם ישראל ביד חזקה ובזרוע נטויה. ה' עשה זאת מכח הברית וההבטחה שכרת עם אבותינו, ומכח אהבתו אלינו. כי הוא פשוט אוהב אותנו. אפילו כשאנחנו עובדים עבודה זרה.

והם עמדו שם,