דבר תורה קצר לפרשת תרומה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/02/12 10:18 ל בשבט התשעב

שאלה

בס"ד

"...וְיִקְחוּ-לִי תְּרוּמָה: מֵאֵת כָּל-אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ, תִּקְחוּ אֶת-תְּרוּמָתִי" (שמות פרק כ"ה פסוק ב').

התורה מספרת לנו על תרומה שניתנה לבניית המשכן, שיא הקודש, כל אחד תרם לבנייה את אֲשֶׁר [יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ] – כמה שליבו חפץ לתת.

לא יודע מה איתכם, אבל לי המילה "תרומה" מזכירה 3 דפיקות בדלת או מכתב בקשה.

בימינו, ישנן הרבה אפשרויות לתרום (ולא רק כסף...): לגבאי צדקה, לקופות צדקה, לרשויות צדקה, לאנשים שמבקשים, למנגנים ברחוב למטרת צדקה, לתלמודי תורה...

ישנן גם הלכות של תרומה, אותם מונה רבי ישראל מאיר הכהן מראדין, ה"חפץ חיים", בספר – "אהבת חסד".

לצערנו, קיימים אנשים למיניהם כאלה ש"מנצלים" את המצווה הגדולה הזאת לדברים ממש לא לגיטימיים, ולפעמים קשה להבחין בהם...

נכון שנתינת צדקה זה חשוב, וקשה מאוד לעשות אותה מכל הלב כך שהעני לא יחזור "דך ונכלם", אבל יש דבר יותר גדול ממנה:

הרמב"ם אומר שהרבה יותר טוב לתת [הלוואה] מאשר לתת תרומה, ולמה זה כך?

כי המענק לא משקם את האדם לגמרי, ואילו הלוואה מחזירה לאדם את [מה שהיה לו קודם]!

[נקודה חשובה]: ההעדפה תקפה רק במקרה שיש את 2 האפשרויות [בו זמנית] = או לתת צדקה או לתת הלוואה, ולא במקרה שיש צדקה לבדה – שאז צריך לתת.

ההלוואה מחזירה לאדם את כבודו, מייצבת לו את הכלכלה, והעיקר – מחזירה אותו למעגל החברתי, למצב של "וחי אחיך ע(י)מך".

ההלוואה יכולה להתבטא בעוד דברים בנוסף לממונות.

לדוגמה: אדם הנמצא בהתלבטות קשה והוא מבקש לשמוע את דעתנו, אם אנחנו חושבים שאנו יודעים מהי ההחלטה הנכונה – עלינו להגיד לו "דעתי היא...".

הוא "יחזיר לנו את ההלוואה" בכך שאם אנחנו ניתקל בהתלבטות (או בעזרה שונה) הוא [ישמח לעזור לנו].

"אמר רבי יהושע: אוי לנו על זה (=בית המקדש) שהוא חרב! מקום שמכפרים בו עוונותיהם של ישראל.

אמר לו (רבו - רבי יוחנן בן זכאי): בני, אל ירע לך, יש לנו כפרה אחת [שהיא כמותה],

ואיזה היא? גמילות חסדים, שנאמר (הושע פרק ו', פסוק ז'):

"כי [חסד חפצתי] ולא זבח" (אבות דרבי נתן פ"ד מ"ה).

חברה מתוקנת היא חברה שיש בה מידה של גמלות חסדים כלכלית, גשמית - כמו עזרה לאחר במשהו, או אפילו נפשית – דיבור, עידוד וכדומה...

חברה של "אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ" היא חברה שיכולה להביא לנ

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן