דבר תורה קצר לפרשת ראה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 17/08/12 10:25 כט באב התשעב

שאלה

בס"ד

הרבה פעמים יוצא לנו לשאול את עצמנו – איזה ייחוד יש לעם ישראל מכל העמים?

את אחת התשובות עונה משה בפרשת ראה:

"בנים אתם ל- ה' אלוקיכם" (דברים פרק י"ד פסוק א').

רבי עקיבא, במסכת אבות (פרק ג' משנה י"ד), מסביר לנו את ההבדל יותר בפירוט:

"הוא היה אומר: חביב אדם שנברא בצלם.

חיבה יתרה נודעת לו שנברא בצלם, שנאמר (בראשית פרק ט' פסוק י'), "כי בצלם אלוקים עשה את האדם".

חביבין ישראל שנקראו בנים למקום.

חיבה יתרה נודעת להם שנקראו בנים למקום, שנאמר (דברים פרק י"ד פסוק א'), "בנים אתם לה' אלוקיכם"...

אפשר ללמוד ממשנה ש[לכל בנאדם] בעולם יש צלם אלוקים!

אבל יש עוד רמה מעל צלם אלוקים – בנים!

"חביבין ישראל שנקראו בנים למקום".

אז מה ההבדל בין צלם לבין בנים? מה הייחודיות?

כדי למצוא את ההבדל צריך להבין את המושגים.

[צלם]: תכונה אלוקית שיש באדם. שכל, בחירה חופשית, כוחות נפש, ו – נשמה!

את הצלם הזה אמור כל אדם למצוא במהלך חייו, הן ישראל והן גוי (רק שהאופנים שונים).

כדי לברר את המושג השני, נשאל שאלה – [למה] "בן" נקרא "בן"?

התשובה בקצרה – הבן נקרא על שם זה [שיש לו אבא]!

ה"בן" נקרא "בן" לא על שם עצמו – אל על [עצם שייכותו] לאביו.

לא משנה מה יהיה: נלך "ראש בקיר", נעשה הפגנות "צדק חברתי", יחרב העולם – ה"בן" נשאר "בן".

אפילו את ה"בן סורר ומורא" – התורה מקדימה להגדרה ההלכתית הכול כך מכאיבה, את המילה "בן".

שלא כמו ב"צלם", עצם בחירתו החופשית וכדומה של האדם, לא תשנה את העובדה שהוא "בן".

חיבה יתרה נודעת להם שנקראו בנים למקום, שנאמר (דברים פרק י"ד פסוק א'), "[בנים] אתם לה' אלוקיכם"...

לקראת חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות, אנו צריכים להבין ולזכור – מהי ה[חיבה היתרה]?

הקשר שלנו עם הקב"ה, גם אם לפעמים יש ירידות ותקלות, הוא קשר מוחלט, קבוע ובלתי- משתנה.

ואבינו שבשמים מחכה שנשוב אליו:

"ה[בן] יקיר לי אפרים אם (אפילו) ילד שעשעים (ילד חוטא),

כי מדי דברי בו (כשיהיו דברי בפיו = תפילה) - זכר אזכרנו עוד!

על כן - המו מעי לו,[ רחם ארחמנו] נאם ה': (ירמיהו, פרק ל"א פסוק י"ט).

האם אנו ממחישים את הפוטנציאל, שטמון בהבדל בין צלם אלוקים לבין בן?

שבת שלום!

חברים מקשיבים