דבר תורה קצר לפרשת וירא

חדשות כיפה חברים מקשיבים 10/11/11 19:34 יג בחשון התשעב

שאלה

בס"ד

[דבר תורה קצר לפרשת וירא]

בפרשת וירא מסופר, שבזמן שאברהם מקיים את מצוות הכנסת האורחים המפורסמת שלו, מודיע לו הקב"ה הודעה משמחת, אפילו אפשר להגיד – מצחיקה.

"וַיֹּאמֶר שׁוֹב אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וְהִנֵּה בֵן לְשָׂרָה אִשְׁתֶּךָ..." (בראשית פרק י"ח פסוק י')

[בן?! לשרה?!] איך יכול להיות?

הרי "וְאַבְרָהָם וְשָׂרָה זְקֵנִים בָּאִים בַּיָּמִים חָדַל לִהְיוֹת לְשָׂרָה אֹרַח כַּנָּשִׁים"! (שם בפסוק י"א).

אברהם ושרה כבר קרובים לגיל המאה, ופלא אם אישה בגיל [50] תוליד.

[שרה בעצמה] אפילו צוחקת בקרבה: "...אַחֲרֵי בְלֹתִי הָיְתָה לִּי עֶדְנָה וַאדֹנִי זָקֵן" (שם פסוק י"ב).

הקב"ה מוכיח את אברהם ושרה על צחוק שרה:

"וַיֹּאמֶר ה' אֶל אַבְרָהָם לָמָּה זֶּה צָחֲקָה שָׂרָה לֵאמֹר הַאַף אֻמְנָם אֵלֵד וַאֲנִי זָקַנְתִּי. הֲיִפָּלֵא מ - ה' דָּבָר לַמּוֹעֵד אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וּלְשָׂרָה בֵן" (שם פסוקים י"ג – י"ד).

רש"י מעיר ומאיר נקודה חשובה בסיפור:

"[ואני זקנתי] - שינה הכתוב [מפני השלום], שהרי היא אמרה [ואדוני] זקן" (רש"י לפסוק י"ג).

רש"י מסביר, שאם היה מספר הקב"ה לאברהם את האמת – ששרה אמרה [שאברהם עצמו] זקן, הייתה נוצרת איבה ביניהם, לכן שינה מפני השלום.

כאן בעצם באה התורה ללמד אותנו כלל חשוב:

עלינו לעשות את כל יכולתנו להשכנת שלום בין אדם לחברו ובין איש לאשתו.

זה אחד מהדברים שאין להם שיעור.

אפילו [מותר] לשנות את האמת (אם זה נצרך).

טוב ויפה.

אבל זאת ממש [דוגמה ממש לא טובה] אם התורה רוצה ללמד אותנו את הכלל הזה, מ – 2 סיבות פשוטות מאוד:

[סיבה ראשונה] – כמו שאמרנו, זה [מציאותי מאוד] שלזוג בגיל מאוחר, כמו של אברהם ושרה לא ייוולד בן.

ולכן קשה מאוד לא "לצחוק" לשמע בשורה זאת.

אז למה שאברהם יתרגז על שרה, אם נגיד שחס וחלילה שרה "נכשלה" קצת באמונה במקרה שכזה?

הרי [כל אחד] נכשל לפעמים...

[סיבה שנייה] – נניח שהקב"ה [היה מספר] לאברהם את האמת, מה היה קורה?

רוב הסיכויים – כלום!

למה? כי אברהם הוא [ענק החסד].

מקסימום שנייה אחת היה חושב על העניין – ואז היה סולח, ולא היה אומר לשרה דבר או חצי דבר על זה...

אלא שאי שם, [אפילו בנפתולי הנפש אצל אברהם] – אחד הנימים הדקים יכול להרגיש שלא בנוח.