דבר תורה קצר לפרשת בלק - "מאחורי הקלעים"

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/07/12 19:50 טו בתמוז התשעב

שאלה

לרפואת ציון בת אֵלונה ונעם בן אסנת

"אין סוסים שמדברים עברית..." - אבל חמורים דווקא מסתבר שיש!

לפני שנים רבות חי על נהר פרת נביא ידוע.

קללן סדרתי שנשכר על מנת לקלל/ לברך – עפ"י דרישת

מזמין השירות.

הוא ענה לשם המקורי "בלעם".

לבלעם היה חמור, או יותר נכון – אתון.

לסיפורנו מתווספת דמות נוספת שחיה באותה התקופה וענתה לשם המרשים:

בלק בן ציפור.

בלק היה, לא פחות ולא יותר, מלך מואב בכבודו ובעצמו!

סמוך לארצו של בלק התנחלו בני ישראל במסעם לארץ

ישראל, והם לא באו לו טוב בעין.

הוא חשב וחשב מה יעשה ולבסוף טיכס עצה:

הוא יישלח לשכור את שירותי "קללות בלעם בע"ם".

לאחר דין ודברים, עיכובים ודיונים נעתר בלעם לבקשה, לא לפני שסגרו על המחיר (האסטרונומי).

הוא התניע את האתון ויצא לדרך.

אך אויה! מה זה ארע לה לאתון אשר שימשה אותו בנאמנות שנים כה רבות?

ירדה לגמרי מהפסים, כלומר מהדרך - ועברה ללכת בתוך השדה.

בלעם המעוצבן הכניס לה לאטמה. האתון הכאובה המשיכה ללכת והגיעה למשעול כרמים צר – מוקף

בשתי גדרות. לפתע נצמדה האתון לאחת הגדרות ובלעם המסכן נחבל ברגלו. גם הפעם הפליא בה בלעם

את מכותיו.

המשיכה האתון הנאמנה ללכת עד שהגיעה למקום מעבר צר, או אז כרעה על רגליה וסירבה להמשיך בדרכה, בלעם התחרפן לגמרי והראה לה את נחת זרועו, (הרבה נחת לא היתה שם...)

ואז.. אז קרה דבר מפתיע:

האתון פתחה את פיה והחלה לגעור באדונה:

"מה למען ה' עשיתי לך שהתקפת אותי 3 פעמים???"

בלעם לא נפל מהחמור מרוב תדהמה אלא ענה לה בכעס: "מסתומרת למה?

את מתעללת בי!! אם היה לי חרב עכשיו - הייתי שוחט אותך".

לפתע ראה בלעם את מה שהוא פספס, נביא

שכמותו, וראתה אפילו האתון שלו:

מלאך! מלאך עומד בדרך ולא נותן לאתון להתקדם.

לאחר שבלעם התנצל בפני המלאך, כפי שהנימוס מחייב (גם חרבו השלופה של המלאך תרמה רבות) הוא הורשה

להתקדם, לא לפני שהושבע לנהוג כפי שיורה לו אלוהי ישראל.

לאחר שגער בו בלק בן ציפור על האיחור האופנתי הוא שלח אותו לבצע את המשימה לשמה הוזמן:

לקלל את ישראל!!!

ניצב בלעם על גבעה סמוכה, והתחיל לקלל. אך שומו שמים! במקום הקללות אותן נשכר לומר יצאו לו מן הפה ברכות לרוב!

"מה אתה עושה?" צעק עליו בלק, "הזמנתי אותך לקלל, לא לברך!"

"מה אתה רוצה" השיב לו בלעם, "מה