דבר תורה קצר לחג הסוכות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 12/10/11 11:15 יד בתשרי התשעב

שאלה

בס"ד

[דבר תורה קצר לחג הסוכות]

בימים אלה, אנו נוהגים בימי שני וחמישי לקרוא את התחלת פרשת "וזאת הברכה", שם כתוב:

"וַיֹּאמַר ה' מִסִּינַי בָּא וְזָרַח מִשֵּׂעִיר לָמוֹ הוֹפִיעַ מֵהַר פָּארָן וְאָתָה מֵרִבְבֹת קֹדֶשׁ מִימִינוֹ אֵשׁ דָּת לָמוֹ" (דברים פרק ל"ג פסוק ב').

על פסוק זה בתחילת מסכת עבודה זרה, יש מדרש שמספר על התלוננות הגויים על הקב"ה, שנתן את התורה לישראל בזמן שכופה עליהם "הר כגיגית": או שיקבלו את התורה – או שתמותו, הרי ברור שיסקימו לקבל אותה...

לכן הגויים מבקשים גם הם מצוות.

הקב"ה החליט לתת להם דווקא את מצוות [סוכה] בטענה שהיא קלה – ומיד הלכו, בנו להם סוכות והתיישבו בתוכן.

הקדיר הקב"ה עליהם חמה (=השמש חיממה מאוד) עד שיצאו מהסוכה ופירקו אותה בבעיטה.

יש הרבה שאלות על מדרש זה, אחת מהן היא – למה בחר הקב"ה דווקא במצוות הסוכה?

עונה המהר"ל תשובה שמסבירה את ההבדל בין ישראל לעמים.

"האומות, כל הנהגתן טבעית ותחת זה הם יושבים. וכאשר בא להם דבר שהוא כנגדם, שהוא בלתי טבעי – הם מבעטים, מצד (=בגלל) שיצאו ממחיצתם הטבעית...

אבל ישראל מיוחדים בזה שיצאו מן הטבע... ואף על גב שהם גם כן טבעיים קצת, שאין האדם מלאך, והם פטורים מן הסוכה לפעמים כאשר המצווה היא כנגד הטבע, ולכן מצטער פטור מן הסוכה,

מכל מקום [אין (הם) מבעטים] מפני שהם חפצים ואוהבים לצאת מן הטבע" (חידושי אגדות על עבודה זרה ג' עמוד א').

מצוות סוכה מציינת את היציאה מעולם הטבע – הבית הרגיל של האדם, ואת הכניסה לעולם בלתי טבעי שתחת השגחתו וחסותו הישירה של הקב"ה.

לעומת הגויים, רואים ישראל גם בבלתי טבעי את יד ה', וכשאין הם יכולים להיות בסוכה, ולקיים את המצווה – הם [מצטערים] על כך, כי רוצים הם להיות בצל הקב"ה (ולכן הם גם לא מבעטים בסוכה).

ובסוף, אחרי שאדם המליך את ה' בראש השנה, התנקה מעוונותיו ביום כיפור, ועכשיו נכנס תחת כנפי ה' – יכול הוא לקבל את התורה בשמחה ולהתחילה שוב מחדש בשמחת תורה.

אז... נכנסים?

חג שמח!

חברים מקשיבים

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן