דבר תורה קצר להושענא רבה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 06/10/12 22:17 כ בתשרי התשעג

שאלה

חג סוכות נגמר, איך היה?

בנינו סוכה ותלינו קישוטים מגוונים, קנינו ארבעת המינים, הרווחנו כמה שקלים במכירת ערבות, טיילנו, חלק מאיתנו היו ב"שמחת בית השואבה",

והכי חשוב: קיימנו את המצווה העיקרית של סוכות – שמחנו!

חז"ל כל כך אהבו את הסוכות, והם דנים איפה אפשר לעשות סוכות ואיפה לא, במקומות הכי הזויים:

העושה סוכתו תחת האילן... העושה סוכתו בראש הגג... העושה סוכתו בראש הספינה... על גבי גמל (משניות מסכת סוכה).

וגם לגבי השמחה שבחג:

"מי שלא ראה שמחת בית השואבה – לא ראה שמחה מימיו!" (גמרא סוכה דף נ"א עמוד א')

הגמרא במסכת עבודה זרה (דף ג' עמוד א') מספרת סיפור שנשמע דיי מצחיק, אבל בקריאה שנייה – לא הוגן:

הגויים ראו את השמחה הזאת ו"אמרו לפניו: ריבונו של עולם! תנה לנו מראש ונעשנה!"

אלו הם המצוות? כל כך כיף? אם כך גם אנחנו רוצים מצוות!

הקב"ה עונה:

"מצוה קלה יש לי, ו'סוכה' שמה; לכו ועשו אותה..."

נתחיל בקטן, יש מצווה קלה ודיי כיפית – מצוות סוכה. בואו נראה אם תצליחו.

"ואמאי קרי ליה (ולמה זה נקרא) 'מצוה קלה'? משום דלית ביה חסרון כיס" (שהיא לא עולה הרבה כסף וטרחה).

הגויים פועלים "מיד כל אחד ואחד נוטל והולך ועושה סוכה בראש גגו".

ואז "הקדוש ברוך הוא מקדיר עליהם חמה בתקופת תמוז (בקיץ)"

והגויים בתגובה: "כל אחד ואחד מבעט בסוכתו ויוצא, שנאמר (תהילים פרק ב פסוק ג) "ננתקה את מוסרותימו ונשליכה ממנו עבותימו"".

זה לא פייר לגמרי!

למה אותנו הקב"ה מצווה לבנות סוכה בסתיו, עם אוויר טוב וכדומה,

ואילו את הגויים הקב"ה ציווה לבנות סוכה בקיץ החם של תמוז, לצאת מהמזגן אל האוויר הרותח. לא פלא שהם יצאו מהסוכה!

התשובה נמצאת בסיפורים שבמשניות ובתלמוד, שחופפים אחד למשנהו.

אצל עם ישראל, כתוב: העושה [סוכתו] = [סוכה] השייכת לו, על...

ואילו אצל הגויים כתוב: ועושה סוכה בראש [גגו] = [הגג] השייך לו...

אצל הגויים – הסוכה [נפרדת], זה בסך הכול מנהג, לא משהו. הגג הוא ביתם האמיתי.

ואילו אצל עם ישראל – הסוכה היא [חלק בלתי נפרד], זה הבית עכשיו! הבית שהקב"ה שומר עליו ושמח בו איתנו.

בהושענא רבה אנו מראים לקב"ה שקשה לנו להיפרד ממנו.

לומדים תורה בלילה, סובבים את הבימה [7 פעמים] כמו שהיו עושים בבית המקדש, עושים סעודת מצווה.

מה שמוביל אותנו בסוף לשיא – החגיג