דבר תורה לפרשת שמות, לחומש שמות ולימינו אנו..

חדשות כיפה חברים מקשיבים 12/01/12 01:56 יז בטבת התשעב

שאלה

["וְאֵלֶּה שְׁמות בְּנֵי יִשְׂרָאֵל הַבָּאִים מִצְרָיְמָה אֵת יַעֲקב אִישׁ וּבֵיתו בָּאוּ."]

ספר חדש, פרשה חדשה, הכל חדש דנדש, ועל ההתחלה יש כבר חזרות שלכאורה נראות לנו מיותרות.

בני ישראל הבאים, טוב סבבה – למה שוב פעם – איש וביתו באו?

אז כל הפרשנים מסבירים – ביתו זאת אשתו,

לרבות את הנשים, בזכות נשים צדקניות נגאלו וסוגרים את הפינה.

נרצה השבוע להעמיק טיפה יותר, ולהבין מה עומד מאחורי המשפט הזה,

ממש לא רק בגלל שהקטע היום זה לדבר כמה כח יש לנשים, אלא פשוט כי זה נכון..

עמ"י במצרים היה במיצר. שאדם נמצא במיצר, יש לו שתי אופציות -

יהיו את אלה שירגישו שזה מצר את צעדיהם, הם כלואים ואין להם שום אופציה להתקדם.

ויהיו את החברים שלהם – שהמיצר יגרום להם ליצירה, הם יחשבו באופן הכי יצירתי איך להתגבר על המכשול ולהמשיך ליצור ולהתקדם.

פרעה, כמנהיג, נכנס ללחץ שהוא רואה עם שלם צומח לו מתחת לאף.

הנשים שם לא היו צריכות לשמוע כנס פוע"ה, ובטח לא להרצות באחד כזה.

"כי חיות הנה" – כל כולן היה כוחות של חיים. ולמרות שגם לנשים, כמו לגברים היו עבודות פרך.

הן 'תחת התפוח עוררתיך' – ומעוררות את הגברים שלהם להמשך יצירה.

פרעה מבין, שאם הוא לא יעשה משהו בנידון, ימלאו לו את הארץ 'עם עצום ורב ממנו'.

הוא פותח במלחמה, על מנת לדכא את הילודה.

והרשע הזה כמעט מצליח. בעקבות גזירתו, עמרם, שהיה גדול הדור, פורש מאשתו.

ועמרם, מה שהוא עושה – ישר נכתב בסטטוס של כולם, ומייד - שישים ריבוא לייקים מסומנים.

בכדי לא להביא ילדים למציאות האכזרית בה הם נמצאים.

המיצר גרם לו להצר את עצמו עוד יותר – גזרתו קשה משל פרעה,

פרעה גזר רק על הזכרים, ועמרם גם על הזכרים וגם על הנקבות.

ואז קמה מרים, ומעוררת אותו, ואומרת לו: 'אבא, באמא שלך – תהיה יצירתי',

טוב, אולי לא בדיוק במילים האלה. והיא גורמת בדבריה לכך שאביה שב לאימה,

וכך נולד מושיען של ישראל.

ושם, בדיוק שם מתמוססים הנסיונות של פרעה בדיכוי הילודה של עמ"י.

ולכן כל כך חשוב בתחילת ספר שמות לרבות את ההגעה של הנשים למצרים.

כי אם הן לא היו מגיעות גם כן, אפ'חד לא היה יוצא משם..

נשים גואלות, בכל התעוררות של יצירתיות ועשייה.

נשים גואלות, כאשר לנוכח משברים הן אינן מתייאשות אלא ממשיכות.

נשים גואלות, כאשר הן מפיחות יותר חיות בעבודת ה'.

וכמו בתהליך הגאולה מ