גרביים לנשים ונגיעה ברגליים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 19/08/06 23:42 כה באב התשסו

שאלה

שלום,

אני לובשת גרביים מצד מנהג בנות ישראל ולא מצד אלה הסוברים שזה השוק.

רציתי לדעת:

א. אם אני נוגעת מהברך ומטה: האם אני צריכה ליטול ידיים?

ב. האם מותר לראות את כף הרגל?

ג. האם אני צריכה ללבוש גרביים גם ליד אחים שלי?

תודה רבה, אפרת

תשובה

א. כן אך אם אין מים ניתן לשפשף בחול או מספיק אפילו בבגדים .

ב. השולחן ערוך (או"ח סימן ע"ה) כתב שכל מקום מגולה באשה שדרך לכסותו, אפי' פחות מטפח - יש לכסות ואין לקרות כנגדו קריאת שמע. והב"ח כתב שמקומות שרגילות הנשים ללכת יחפות - מותר לקרות כנגדן ק"ש. ובשו"ת מנחת יצחק (חלק ו' סימן י') הסביר שלמעשה, כך לגבי כפות הרגליים יש שנהגו לילך יחפות. אך הרגל צריכה להיות מכוסה. על כן נראה כי הדבר יהיה תלוי במנהג במקום. נראה מדבריהם כי אם החצאית אינה ארוכה דיו, על אף שהיא מכסה את הברך יש צורך בכיסוי עד הקרסול . אבל המשנה ברורה כתב במפורש כי כאשר החצאית מכסה את הברך אין צורך בגרביים ועוד כתב הרב משה פיינשטיין כי ישנה חלוקה ע"פ מקום שנהגו ובציבור הדתי ניתן לומר על דרך הרוב כי לא פוסקים ללכת עם גרביים ובמקומות מסויימים שרוב הציבור הולך כך יילכו ע"פ מרא דאתרא . לא כל נושא הלכתי פוסקים בו ע"פ הכלל של מקום שנהגו, אך יש לנו לסמוך בעניין זה על הרב פיינשטין שהשתמש בזה בנושא זה .
ג. לא. אלא א"כ נהגו להחמיר בזה במקום מגוריכם.

אשרייך על דאגה גדולה זו לשמירת הטהרה והצניעות בישראל ולוואי ונצליח להגדיל ולהאדיר תחום זה במקומותינו .
כל טוב ובשורות טובות .
ג'