גניבת דעת והעתקה בבגרויות

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 01/03/07 16:03 יא באדר התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב!

1.מהי ההגדרה המדויקת של גניבת דעת?

2.אם אני מבין נכון, גניבת דעת היא כשאדם סומך עליך ואתה בוגד באמונו.אז למה אסור להעתיק בבגרויות, כשמשרד החינוך מצהיר שהוא לא סומך עליך כשהוא שולח בוחנים להשגיח עליך?הם ודאי נותנים את התעודה על דעת זה שמישהו חמק מעיני הבוחנים והצליח להעתיק!

תשובה

בע"ה
שלום רב,
גניבת דעת היא כשאני גורם לאדם אחר לחשוב משהו לא נכון, עלי, או על כל דבר אחר, והוא עלול להפסיד מכך.
ברור שאסור להעתיק בבחינה, משום שמטרת הבחינה איננה לתת לך ציון אלא לבחון את ידיעותיך. העובדה שיש רמאים שמעתיקים, (ואח"כ ,בזכות הציון הזה , אולי יהיו גנבים כל ימיהם, כי יקבלו תעודה, ומקצוע, ויתפרנסו- הכל "בזכות" אותה העתקה!)מאלצת את המשרד להציב מפקחים, אבל זה לא אומר שיוצאים מנקודת הנחה שח"ו חושדים שכולם מעתיקים! מה עוד, שבדיוק זו ההוכחה לכך שזה לא נותן היתר להעתיק, כי עצם הימצאות המשגיחים, אומרת שזה איסור גמור מצד משרד החינוך, ומי שיעבור על כך ייענש.
בהצלחה בבחינות , ביושר ובאושר.
אליעזר