ג'לטין

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 23/11/11 14:28 כו בחשון התשעב

שאלה

כבוד הרב שלום

קיבלתי עכשיו סרטון איך מפיקים ג'לטין והזדעזעתי. מחומר זה מפיקים מוצרי מזון, קפסולות של תרופות, ממתקים ושמפו. הראו בסרט שחומר הגלם הבסיסי הוא עורות חזיר (סרטון מבריסל). העיתונאי שאל את בעל המפעל האם זה לא בעייתי לגבי דתות כמו איסלם או יהדות והוא ענה שלגבי מיעוט, זו כן בעיה אך עדיין זה מיעוט וביקש להוציא את הנאמר מהעריכה (הדבר לא נעשה ולכן אני מזועזעת). האם הג'לטין שאנו רוכשים בסופרים פה בארץ מופק ממשהו אחר כי נותנים לזה שם כולל "ג'לטין" אך בלי לדעת בעצם מה זה?

אשמח מאד לקבל תשובה. תודה מרטין

תשובה

שלום
דעת הרבה אחרונים להתיר את כל סוגי הג'לטין, מפני שבדרך עשייתו הוא מאבד את כל טעמו עד שאינו ראוי לאכילה, וממילא אינו נחשב יותר לדבר מאכל ופקע ממנו האיסור. ועוד, שהחלק הקשה שבעצמות בעלי חיים אינו נחשב אוכל, וכבר מתחילתו לא חל עליו איסור נבלות וטרפות, ויש מחמירים. למעשה, כיוון שגם לדעת האוסרים האיסור מדברי חכמים, זהו ספק איסור בדברי חכמים וההלכה כדברי המתירים, ומותר לאכול מוצרים שיש בהם ג'לטין. ואע"פ כן כיוון שכיום אפשר בקלות להשיג ג'לטין שהופק מבעלי חיים טהורים שנשחטו כדין, עדיף שהמפעלים ישתמשו בהם ויצאו ידי כל הפוסקים.

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיין בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=935