גיל החתונה לפי ההלכה

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 25/12/06 17:04 ד בטבת התשסז

שאלה

לפי ההלכה ציטוט מספר "הלכות הקדושה" צריך להתחתן בגיל 20 דאורייתא ההקלה היחידה לגברים מכיון שאם יהיו עוסקים בתורה לא חייבים להתחתן בגיל 20.

מצד שני נרשם שכל אדם שלא יתחתן עד גיל 20 כל יום שיעבור לאחר הולדתו ה-20 עובר על מצוות עשה מין התורה, איך זה ייתכן?

קצת קשה לי הדבר.

תודה מראש!

תשובה

עמיאל שלום,
אענה לך בסיפור אישי. כשהייתי בחור ישיבה כבן עשרים, תלה מאן דהו על לוח המודעות בישיבה כרזה, עליה היו חתומים כמה רבנים הקוראת לבחורים להתחתן בגיל 18. חברי ואני פנינו נסערים לראש הישיבה לשאול אותו מה עלינו לעשות, לאור קריאתם של רבנים אלה. תשובתו היתה: יש מאות רבנים ובהם גדולי הדור שחושבים אחרת, הם פשוט לא צריכים לפרסם את הדבר בכרזות, אבל עובדה היא שאין הם מורים כן.

בעניין גיל הנישואין חז"ל התוו לנו כיוון שאין להשתהות יותר מדי, והדליקו נורת אזהרה שהדבר עלול להסב נזק, אולם השכל הישר מבין שעל האדם להיות בשל ומתאים לנישואין מכל הבחינות לפני שיתחתן, וכי נישואי בוסר עלולים להסב נזק חמור עוד יותר. בזמננו גיל 18 אינו מתאים, למעט במקרים יוצאים מן הכלל, ויש ליישם את הנחיות חז"ל בעניין זה בהתאם לנסיבות הזמן והמקום.

כל טוב,
רונן לוביץ