גי'האד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/10/10 09:01 י בחשון התשעא

שאלה

בס"ד

מהו על פי המוסלמים גי'האד ?

ובמה הוא שונה ממלחמת מצווה או התקוממות לגיטימית?

האם יש גי'האד ביהדות? כיצד היא מתייחסת אליה ומה הם הכללים בהתקוממות על פי התורה?

תשובה

שלום וברכה

אני לא בקיא באיסלם.
במקום תשובה אני מצטט חלק מדף פרשת שבוע שכתבתי לפני שנים לאור דברי הרב קוק:
"לימדנו בראי"ה קוק זצ"ל כי ישנם שני מאבקים שונים המנחים את דרכנו. דבריו בוססו על הגמרא "והנצח – זו ירושלים, וההוד – זה בית המקדש". המילה נצח מקורה בניצחון, והיא מלמדת על צורך להיאבק מאבק מתמיד כדי לכונן את בירת העם היהודי, ואת הביטוי למלכות ישראל – ירושלים. לצערנו אין לנו ברירה כי אם לבחור בדרך המאבק המכונן את יישותנו המדינית, ולשאוף באופן מתמיד לניצחון בו. ברם, הקשר לבית המקדש אינו יכול להיות תוצאה של מאבק ומלחמה – היכולת להביא את העולם כולו לבית זה היא תוצאה של "הוד", לאמור: על ידי כינון מקדש המביא לקידוש שמו של הקב"ה בעולמו, ועל ידי חשיפת האור הגדול ממנו יכול העולם כולו להתברך, יבואו כולם אל הר בית ד', כדי שהוא יהיה מוקד של ברכה לעולם. ואכן, בחזונות שלנו אין דבר דומה לגי'האד או למיסיון, ואין אנו מבקשים לחייב את אומות העולם לבוא להר הבית. אנו נתבעים לבנות את עצמנו בצורה המלאה ביותר, ומתוך כך לגרום להם לנהור אל הר בית ד' מרצונן".

כל טוב