גזל שאינו יודע ממי גזל

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 29/09/05 20:36 כה באלול התשסה

שאלה

אני ממש מרגישה לא נעים לספר את הסיפור הבא שאודותו השאלה אך אין לי ברירה.

לפני הרבה שנים כשסיימנו את כיתה ט' אחת הבנות מהשיכבה שלנו הזמינה את כל בנות השיכבה אליה הבייתה עד הבוקר. לפנות בוקר טיילנו כמה חברות ,וליד אחת החנויות שמו ארגז עם לחמניות ולחם טריים (כדי שכשבעל החנות יגיע יכניס אותן). לא היה אף אחד ליד זה והיינו רעבות , אז לקחנו כמה לחמניות והלכנו מהמקום. היום אני מבינה את חומרת המעשה- הלכתית ומוסרית. הבעיה היא שאני לא זוכרת בדיוק היכן הייתה ממוקמת החנות, וגם אם הייתי יכולה לברר (איני בטוחה מכיוון שהבת שאצלה זה היה כבר בטוח נשואה וגם מכיוון שיתכן שיש בקרבת ביתה כמה מכולות. גם אינני זוכרת באיזה כיוון וכמה מרחק מביתה וכדו') הייתי בכל אופן מתביישת להסביר למוכר למה אני נותנת לו סכום כסף.

האם יש אפשרות נוספת להחזיר את הגזל? מה עלי לעשות?

(הייתי מאוד שמחה לקבל תשובה לפני ראש השנה).

תודה לרב.

תשובה

ב"ה כ"ט אלול תשס"ה

שלום רב!

את יכולה להעריך את שיעור הגזל שגזלת ולתת צדקה לרבים באותו איזור שבו גזלת, יתכן שבעל החנות יוכל להנות מאותה צדקה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת