גזל מהצבא

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/11/11 11:20 יט בחשון התשעב

שאלה

הרב שלום.

אני בת 20, אחרי שנתיים שירות, ומתכננת לצאת בע"ה לשביל ישראל בעוד כמה חודשים.

אני בכורה מ9 ילדים, ואחי הקטנים מאוד מתפעלים מהתכנון שלי. יש לי אח שצעיר ממני בשנה, ונמצא כעת בקורס טייס, וכשהוא שמע על התוכנית הוא החליט להפתיע אותי, והביא לי מהצבא כמה בלוני גז לאמגזית. הוא הסביר שבצבא מקובל שלוקחים ודברים, ושהבלונים הגיעו מהמחסנים ולא שייכים לבן אדם ספציפי...

רציתי לשאול, האם זה גזל? גם אם הגזל הוא אורח חיים מקובל ואולי אף נחוץ לפעמים בצבא, האם זה נותן לי את האפשרות להשתמש בדברים שהביא?

יותר מזה...

אני ממש לא רוצה לפגוע בו ומאוד מעריכה את המאמצים שלו, ואם אסור להשתמש בזה- מה לעשות? אם אסביר לו שאני לא רוצה להשתמש בזה הוא עלול להפגע, ואם אעשה כאילו אני משתמשת בזה ואעביר את זה דרך מישהו אחר חזרה לצבא- זה עלול להיות חילול ה', שהרי הוא ילמד ממני שהגזל הזה הוא בסדר...

תשובה

שלום

אסור להשתמש ברכוש צבאי ללא רשות. הן הלכתית, הן חוקית, הן מוסרית.
לכן הטוב ביותר הוא לדבר בכנות, ולומר לאחיך שאת מעריכה אותו ואוהבת אותו, אבל מעדיפה שהוא יקנה לך מתנה אישית ממנו ולא מהצבא כדי שלא תקחי מרכוש ציבור וגם המתנה תהיה אישית יותר ומיוחדת לך.
מידת הכנות היא ערך עליון מאד, וגם אם נראה שהיא גורמת לאי נוחות כרגע, הוא בתוכו יעריך אותך על כך שלא שיקרת לו.

בהצלחה בטיול